2022. szeptember 29. Csütörtök - Mihály napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

A kiskőrösi fúvószenekarok dicsőséges kilencven éve
2012-05-30
Városunkban a fúvószenei élet gyökerei a múlt század húszas éveikig nyúlnak vissza, amikor a baptista gyülekezetben Viczián János megszervezte az első fúvószenekart.

Később Kiss Sándor vezetésével zenéltek együtt a felnőtt fúvósok, majd Filus Lajos verbuvált a jobbára vasutas dolgozók tehetséges zenészgyermekeiből együttest. 1982-ben Boldoczki Sándor rézfúvós tanár, a zeneiskola akkori igazgatója alapította meg az állami zeneiskola berkein belül a növendékekből álló, ma is együtt munkálkodó fúvószenekart. 
 
1992 után egymást követték a Filus Lajos bácsi emlékére rendezett fesztiválok, a zenekar fejlődése töretlenül haladt előre, melyek sorából kiemelkedik az 1996-ban a „Zeneiskolától a zeneakadémiáig” címet viselő rendezvény. Az elmúlt harminc évben Kiskőrös Város Fúvószenekarát Boldoczki Sándor, Fuchs Attila, valamint napjainkban Gmoser István karnagyok irányították. 
 
A fúvószenekar 1990 óta állandó kísérője a Gmoser György alapította mazsorett csoportoknak, rendszeres fellépői a város rendezvényeinek, számos hazai és külföldi fesztiválon bizonyították tehetségüket.
1993-ban zenészeink „Koncert-fúvószenekar” kategóriában arany fokozatú minősítést értek el, „Show-zenekari” és „Menetzenekar mazsorett csoporttal” kategóriában pedig ezüstminősítést kaptak. 
 
A zenekar Fuchs Attila karnagy vezetése alatt 1998-ban „C” felső kategória „Koncert”, valamint „Show” kategóriájában kiemelt arany minősítést kapott. Ekkor nyerték el a „Fesztivál-zenekar” címet is, amit 2002-ben megismételve újra nekik ítéltek. Fuchs Attila nevéhez fűződik az országos, majd a nemzetközi fúvószenekar és mazsorett verseny életre hívása is, valamint a szintén már hagyományos Újévi koncert megrendezése.
 
Gmoser István vezetése alatt 2010 novemberében „B” kategória „Show” műfajában kapott kiemelt arany minősítést a fúvószenekar.
 
Húsz évvel ezelőtt alakult meg a szülőkből és a fúvós zenét kedvelőkből a Kiskőrös Város Fúvószenekarát és Mazsorett csoportját Támogatók Egyesülete dr. Juhász Endre elnökletével. Ma az egyesület munkáját Tóth Sándor vezeti. 
 
A zeneiskolai fúvószenekar megalakulása óta 547 gyermek volt tagja az együttesnek. Az azóta eltelt időszakban, így napjainkban is számos alkalommal örvendeztetik meg igényes játékukkal a város rendezvényein a közönséget. Köszönjük mindannyiuknak a sok-sok kiváló zenei élményt.

Forrás: http://www.regionaplo.hu/kozelet/27519-a-kiskorosi-fuvoszenekarok-dicsoseges-kilencven-eve
 


Facebook oldalunk
Kiskőrös film