2022. augusztus 17. Szerda - Jácint napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

Németországi arany Szentpéteriék Rajnai Rizlingjének
2013-10-29
Aranyérmet kapott a Szentpéteri Borpince kései szüretelésű Rajnai rizling bora a Neustadtban szeptember végén megrendezett Mundus Vini 2013. nemzetközi borversenyen. A németországi tekintélyes megmérettetésen a kiváló kiskőrösi nedű elnyerte „A legjobb magyar fehérbor 2013” kitüntető címet is.

Annál is inkább figyelemre méltó Szentpéteri Attila borász és fia, Attila sikere, mert a rizling hazájában érdemelte ki boruk ezt az elismerést.
 
- Évek óta kísérletezünk kései szüretelésű, töppedt szőlőből készült borokkal - mondja idősebb Szentpéteri Attila. Kiskőrösön igazából nincs túl nagy hagyománya ennek, bár régebben előfordult, hogy „dércsípte” Kövidinka bort készítettek. A tavalyi évjárat azonban igazán kedvezett ennek a bornak, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. - A kései szüretelésű Rajnai rizling karakteres, gazdag savösszetételű borunk, értékes íz és aroma anyagokkal rendelkezik. A bor alapanyagául szolgáló szőlő héjszerkezete miatt igazán alkalmas a töppedt állapotban való szüretelésre. Természetesen a késői szüret nagyobb odafigyelést kívánt, például a madarak ellen hálóval kellett a területet védeni, a szőlőt pedig környezetkímélő penészölő szerrel többször is permeteztük és a borkészítési technológiára is jobban oda kellett figyelnünk, mint egyéb esetekben. A sok munka azonban meghozta gyümölcsét. Az elegáns palackokba zárt, kései szüretelésű Szentpéteri-féle Rajnai rizling a borbarátok kedvence lett. A szakembereknél is egymás után aratja a babérokat, dobogós helyen végzett a városi borversenyen, aranyérmet kapott a Kunsági borversenyen és bekerült a Kunsági TOP 12-be. A sikertörténet remélhetőleg még a nemzetközi arannyal sem ért véget, hiszen Attiláék szerint ez a bor még akár 3-4 évig is a csúcson lehet, egyre-másra arathatja még a babérokat a kiskőrösi borok és városunk jóhírének dicsőségére.

Forrás: http://www.regionaplo.hu/friss-hirek/28247-nemetorszagi-arany-szentpeteriek-rajnai-rizlingjenek
 


Facebook oldalunk
Kiskőrös film