2022. augusztus 17. Szerda - Jácint napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

OMÉK díjat nyert a Garden Juice gyümölcslé
2013-10-21
Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága pályázatot hirdetett az idei, 76-dik OMÉK kiállítói között a legjobb termékek elismerésére.

A beérkezett pályázatokból a minisztérium a Kisvállalkozás által előállított termék kategóriában az OMÉK Élelmiszer Díjat a kiskőrösi székhelyű Garden Juice Kft. félliteres kiszerelésű alma-feketeribiszke gyümölcsléjének ítélte oda.

Az elismerést Orbán Viktor miniszterelnök adta át Dulai Jánosnak, a Garden Csoport vezérigazgatójának. A cégvezetővel a térségnek is komoly szakmai presztízst jelentő díj apropóján beszélgettünk tervekről, üzleti szemléletről, vállalkozói filozófiáról. S eközben kirajzolódott egy céltudatos, a folyamatos megújulás mellett elkötelezett vállalkozó, mindamellett felelősen és környezettudatosan gondolkodó agrármérnök portréja, aki – mint mondja – csak olyan termékhez adja nevét, amit saját gyermekeinek is szívesen odaadna.
 
A Garden Juice gyümölcsléiről többször ejtettünk már szót e lap hasábjain. Mostanra azonban már a piac és a szakma is visszaigazolta, hogy a természetesség iránti törekvés válasz egy létező igényre.
– Az általunk készített gyümölcslé tartalmazza a gyümölcsökben lévő rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Gyümölcsleveink nem sűrítményből visszahígított italok, hanem természetes úton kifacsart levek. A gyümölcslevek alapját képező almaléhez – ízesítésképpen – kíméletes eljárással 100 százalékos gyümölcsvelőt adagolunk. Gyümölcsleveink semmiféle tartósítószert, ízfokozót, mesterséges színezéket, de még hozzáadott cukrot sem tartalmaznak, „csupán” a cégünk saját termesztésű gyümölcseiből préselt gyümölcsleveket. A minőségileg átválogatott gyümölcsökből présgép segítségével nyerjük ki a levet, ami egy rövid és kíméletes pasztörizálás után kerül a palackokba, dobozokba. Ezt a technológiát Kiskőrösön üzemeltetjük. A termékek alapanyaga, ahogy a munkaerő is a térségből való. Kezdetben családi, 3 és 5 literes kiszerelésben értékesítettük a terméket, majd idén márciustól 0.33, fél- és egyliteres kiszereléssel is megjelentünk, a piac igényeinek megfelelően, illetve szeptembertől már 0,2 literes kiszerelést is gyártunk.
 
Bár a gyümölcslevek minden kétséget kizáróan a Garden név legismertebb reprezentánsai, a vállalkozás tevékenysége ennél sokkal komplexebb. Itt vannak például a Garden Pontok, vagy az iskolagyümölcs program…
– A Garden Pontok olyan friss zöldségeket és gyümölcsöket értékesítő zöldségesek, amelyek közvetlenül a Garden Csoporttól, illetve helyi termesztőktől szerzik be az árut. Ezzel is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél jobb minőségű, és olcsó termékhez juthassanak a régióban élők. Hasonló szándék vezérelt bennünket akkor is, amikor csatlakoztunk az iskolagyümölcs programhoz, amelynek keretében országszerte több mint 2000 iskola 535 ezer diákja kap heti 2-4 alkalommal zöldséget és gyümölcsöt.
 
Hogyan foglalná össze az Ön által menedzselt vállalkozások tevékenységeit összekötő filozófiát?
– Az őszinteséget mindenek elé helyezzük, azaz: pontosan megmutatjuk vásárlóinknak, hogy mi van a termékeinkben, illetve ez elvárás a dolgozói kollektívával szemben is. Alapelvünk, hogy magyar terméket gyártunk, magyar beszállítók közreműködésével. Cégünk élelmiszeripari kisvállalkozás, aminek fő célja, hogy friss zöldségeit és gyümölcseit, illetve gyümölcsleveit közvetlenül eljuttassa a fogyasztóhoz. Fokozott figyelmet fordítunk a növényvédelmi előírások betartatására a hozzánk beszállító termelők körében: csak olyan magyar termelőktől veszünk gyümölcsöt, akik jó minőségű árut termesztenek, és szigorúan betartják a növényvédelmi előírásokat. Ennek ellenőrzése érdekében saját ellenőrző labort állítunk fel. A Garden márkanévvel fémjelzett termékekbe sem vegyszermaradvány, sem tartósítószer, vagy egyéb, a természetesség elvárásával össze nem egyeztethető adalékanyag nem kerülhet!
 
Ennek az elvárásnak különös jelentőséget ad, hogy a vállalkozás megkezdte Kiskőrösön egy konzervüzem építését is.
– Törekvésünk olyan kistermelői termékek előállítása és visszahozása a piacra – a nagymama szilvalekvárjától a zölddió befőttön, a házi savanyúságon át a különböző pépekig és krémekig – amelyek tradicionális recept szerint készülnek, és a hagyományos házi ízeket idézik. Jelenleg 37 féle termékünk van tárolási próba alatt, ezek várhatóan 2014 tavaszán megjelennek a boltok polcain is. Ezzel azonban korántsem zárult le a termékötletek sora, szeretnénk folyamatosan újdonságokkal meglepni a fogyasztókat. Erre most egy márka építését kezdtük meg.
 
Milyen lehetőségeket tartogathat ez a fejlesztés a térségben élők számára?
– Jelenleg évente 5500 tonna gyümölcsöt vásárolunk fel, elsősorban Kiskőrös környékéről. Ez a mennyiség a jövőben folyamatosan tovább nő. Ezzel egyrészt a térségbeli kistermelőknek kínálunk felvásárlási lehetőséget, másrészt nem csekély számú munkahelyet is teremtünk: 2014- ben 35 fő felvételét tervezzük a legkülönbözőbb munkakörökben. Várjuk termelők jelentkezését is, akik számára együttműködés keretében biztosítani tudjuk a zöldség, vagy gyümölcstermesztés feltételeit. Azt azonban hangsúlyozni szeretném, hogy nálunk az általánosan előírt elvárásoknál is szigorúbb a követelményrendszer. Saját minőségbiztosítási rendszert építettünk ki, amelynek keretében a bejövő áruk permetszervizsgálatától a kimenő áru mikrobiológiai vizsgálatáig minden elvárásnak meg kell felelni. (A betöltésre váró álláshelyekről, valamint a zöldség és gyümölcs termeltetés részleteiről tájékoztatás kérhető a cég elérhetőségein.)
 
És ezzel koránt sincs vége az újítások sorának! A cég telephelyén az elmúlt hónapokban két óriási, üvegházra emlékeztető építmény nőtt ki a földből. Milyen szerepet szánnak ezeknek?
– Két hektár növényházat és egy hektár üvegházat építünk, amelyekben paradicsomot fogunk termelni. A növényházak egyedülállóak Magyarországon, az üvegházak pedig egy új holland technológiát képviselnek, melyből már 3,15 ha található az országban Szentes környékén. A beruházás további különlegessége, hogy természetes biológiai növényvédelem mellett folyik majd a termelés, ami azt jelenti, hogy a kártevők gyérítését és irtását élőlények végzik, így például a levéltetveket permetszer helyett ragadozó poloskák pusztítják el. A kistérség legnagyobb növényházi felületéről van szó. A 30 ezer négyzetméteren évi 1400 tonna terméssel számolunk.
 
A filozófia tehát változatlan, a kezdeményező kedv viszont kifogyhatatlan. Ezt igazolja a biogáz üzem megkezdett beruházása is. Mit várnak ettől a fejlesztéstől?
– Hosszú távú célkitűzésünk egy Magyarországon egyedülálló, kizárólag zöld energiával működő gazdaság megteremtése. Ennek első beruházását indítottuk el a közelmúltban, és a tervek szerint 2013. december 31-éig át is adjuk. A biogáz üzem áramot és hőt fog előállítani, a környék zöldhulladékának felhasználásával. Így termékeink minden tekintetben megfelelnek majd a saját magunk által támasztott „ne árts!” elvárásnak. Ez épp úgy vonatkozik az elfogyasztott élelmiszer emberi szervezetre gyakorolt hatására, mint az előállítás folyamatában a környezet védelmére.
 
Mennyiben tudnak azonosulni az itt dolgozók és a partnerek ezzel a szemlélettel?
– Örömmel mondhatom, hogy kimondottan jó légkörben folyik a munka. Az általam menedzselt vállalkozások jelenleg 153 kollegának adnak munkát. A dolgozóink értékelik erőfeszítéseinket, számukra is megnyugtató, hogy termékeinket nyugodtan a család asztalára tehetik. Emellett egyre inkább érzékeljük a kiskőrösiek elismerését is. A helyiek büszkék arra, hogy városuk neve egy olyan cég nevével kötődik össze, amely az élelmiszert ilyen felfogásban gyártja.
 
Motiválja ez Önt?
– Én ezt az ügyet teljes elhívatottsággal végzem, mert hiszek benne. Tehát rajtam nem fog múlni, hogy a vállalkozás beváltja-e a hozzáfűzött reményeket. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy sikerre vinni csak - nagyon-nagyon sok munkával, - a kollegáimmal, a partnerekkel és a vásárlókkal közösen vagyok képes.


Facebook oldalunk
Kiskőrös film