2022. szeptember 29. Csütörtök - Mihály napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

2013. évi Szüreti Fesztivál értékelése
2013-09-13
A lakosság, a vállalkozók, civil szervezetek és az önkormányzat összefogásának szép példájaként állhat a jövő előtt az idei Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok háromnapos rendezvénye. Talán még soha nem látogatták ennyien az egyes programokat, mint a 21. alkalommal megtartott fesztiválon.

A lakosság, a vállalkozók, civil szervezetek és az önkormányzat összefogásának szép példájaként állhat a jövő előtt az idei Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok háromnapos rendezvénye. Talán még soha nem látogatták ennyien az egyes programokat, mint a 21. alkalommal megtartott fesztiválon.
 
Már az ünnepélyes megnyitón megtelt a főtér, szép számmal érkeztek a testvérvárosi delegációk, a szlovákiai Naszvadról, Liptoszentmiklósról, az erdélyi Margittáról, a lengyel Tarnowból, a holland Krimpen aan den Ijjselből, valamint Jándról. Egy norvég csoport pedig évről-évre visszatérő látogatónk, annyira jól érzik magukat Kiskőrösön.
 
Mint azt Domonyi László polgármester köszöntő beszédében hangsúlyozta, sokan dolgoztak már hetekkel a rendezvény előtt azon, hogy idén is a megszokott színvonalú programokat élvezhessék az ünneplők. A Borutcában 15 helyi és a szomszédos települések borászatai vonultatták fel kínálatukat. Szintén az összetartást példázza, hogy azok a kiskőrösi pincészetek, amelyek a szüreti csúcs miatt most nem tudták vállalni a három napos kóstoltatást, a vasárnapi Koccintás versenyhez ajánlottak fel borokat. Ezért is vették zokon többen, hogy a megyei napilap újságírója pont azt az egyetlen borászt interjúvolta meg fesztiváli beszámolójában, aki elzárkózott a Borutcában való részvételtől.
 
A Gasztroudvarban ugyancsak 15 kiskőrösi és környékbeli, valamint a szlovák testvérvárosokból érkező termelők kínálták, kóstoltatták finomabbnál finomabb ételeiket és különleges italaikat. A Kiskőrösi Gazdakör standján pedig ínycsiklandón kellették magukat az aranyló barackok, mézédes körték, gyönyörű szilvák és a dús szőlőfürtök, hirdetve, hogy nálunk terem a legszebb gyümölcs, s amikből bárki kóstolhatott kedvére.
 
Persze akad még javítanivaló is bőven. Többen észrevételezték, hogy a színpadi programokat felkonferáló kiskunhalasi műsorvezető páros kissé idegenül mozgott a színpadon. Jövőre talán városunkban is akad néhány jó orgánumú fiatal, akik elvállalják a színpadi konferálást. És hát a szüreti felvonulás… Gyönyörű fogatok, feldíszített hintók, fess huszárok. Ám amilyen szépen, fegyelmezetten, tematikus sorrendben haladt az utóbbi években a menet, idén annál kuszábbra, vontatottabbra és rendezetlenebbre sikerült. A felvonulók közül többen már látványos módon „nem voltak szomjasak”, ez okozhatta annak a fiatalembernek a balesetét is, aki a városháza előtt leesett a felágaskodó lováról, és komoly sérülést szenvedett.
 
Azonban a programok összeállításában résztvevő civil szerveződések és egyéni kezdeményezők mind-mind emelték a rendezvény színvonalát: a kiskőrösi művészek bemutatkozása, a fotótárlatok, a Gondűző Borlovagrend avatóünnepsége, a veterán jármű randi és felvonulás, a szomszédos és a szlovák települések népdalos és néptáncbemutatói, a Sütiparádé, a mazsorettek műsora, a kutyaszépségverseny, a Szlovák Tájház és a Közúti Szakgyűjtemény szórakoztató műsorai, és a lista még nem teljes. A szlovákok szervezete is kitett magáért, Gmoserné Zsuzsa csapata rutinos gyorsasággal állt helyt a Nyanyicska konyhájában, nem győzték a kemencéből kapkodni a sztrapacskát, trvarozsnyikát és a lepényeket. Tehát nemcsak a jónak ígérkező termés reményében volt okunk az ünneplésre, hanem mert ismét együtt, egy emberként tudtunk tenni, cselekedni városunkért. És ez a lényeg.

Forrás: http://www.regionaplo.hu/friss-hirek/28174-fesztival-ertekelo
 


Facebook oldalunk
Kiskőrös film