2022. augusztus 17. Szerda - Jácint napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

Rajtunk volt a világ szeme!
2013-09-30
Szeptember 1-jén, vasárnap a Magyar Televízió a kiskőrösi evangélikus templomból élő adásban közvetítette a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskola tanévnyitó istentiszteletét. Nagy megtiszteltetés volt ez az esemény nemcsak iskolánknak és egyházunknak, hanem Kiskőrös városának is.

A magyarországi keresztyén egyházak lélekszámának megfelelő arányos elosztásban közvetít a Magyar Rádió minden vasárnap délelőtt, a Magyar Televízió pedig időnként istentiszteletet, leginkább római katolikus szentmisét, ritkábban református és még ritkábban evangélikus istentiszteletet. De sorra kerülnek időnként a kisegyházak is. Templomunkból már két ízben közvetített a rádió és egy ízben a televízió is istentiszteletet. Ha így nézzük, nem első ízben volt tehát rajtunk a világ szeme. Püspökünk, Gáncs Péter döntött így, hogy ezúttal a legnagyobb evangélikus iskola kapja a televíziós bemutatkozás lehetőségét. Nagy munka fekszik a vasárnapi istentiszteletben. Mindenekelőtt össze kellett állítani az istentisztelet menetét. Részletes forgatókönyvet kért a televízió, benne minden névvel és szöveggel. Be kellett osztanunk az időt, hiszen kereken 59 perc és 30-40 másodperc állt a rendelkezésünkre. Ha kifutunk az időből, bizony lekeverik a közvetítést, mert déli 12 órakor már a déli harangszó és a híradó következnek a műsorban. Hosszas és komoly előkészületek után küldtük el a kért anyagot. Megjegyzem, ami hiba például a feliratozásban történt, nem a „mi sarunk”volt, mi minden nevet pontosan, a megfelelő sorrendben jegyeztünk fel a forgatókönyvben.
 
 Nagy munka volt az énekek előkészítése. Egy éve evangélikus az iskola, s ez azt is jelenti, hogy nincs még számottevő evangélikus énekismerete a diákoknak. Így arra építettünk, amit már megtanultak, ott is elsősorban az általános iskolások. Gyakorolni kellett a gyerekekkel az énekeket, hogy szépen szóljon majd a templomban. Nagyon sokat kellett gyakorolni a zenekarral és fúvósokkal is.
 
Százszor végig kellett gondolni, ki hova áll, hova megy, a diákok hova üljenek a templomban, - no és mi legyen azokkal a szülőkkel, akik nem fognak beférni a templomba. Így felhasználva a korszerű technikai lehetőségeket, az imaházban nagyméretű kivetítőn nézhették a televízió adását azok, akik erre igényt tartottak.
 
Az előkészületek ellenére is bebecsúszott néhány baki, mint például az igehirdető a csattanónak szánt közmondást, - nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk, pont fordítva mondta úgy, hogy a hibát észre sem vette. Szerencsére, az ismétlésnél már minden szó a helyére került…
 
 Életteli volt az istentisztelet, hisz bekerültek véletlenül az ének alatt kisebb ökölharcot vívó kisfiúk éppúgy, mint az itt-ott szundikáló vagy ábrándozó gyermekek is. Ez egyáltalán nem volt baj, ettől volt az istentisztelet is életszerű. S aztán szombaton déltájban megérkezett egy busz, három kamion, egy áramfejlesztő és vagy harminc ember. Mivel a sok technikát őrizni kellett, őrző-védő szolgálatról is a televízió gondoskodott. S aztán vasárnap bekövetkezett az, amitől tartottunk: hiába szellőztettük egész éjszaka a templomot, a sok emberi test alaposan felmelegítette azt. De megúsztuk csupán csak három rosszulléttel.
 
E helyen köszönöm meg mindazoknak a munkáját, akikkel együtt munkálkodtunk! S hogy a legfontosabb, az igei üzenet sorsa mi lett, azt csak a Mindenható Isten tudja. De reménység szerint a Szentlélek munkálkodik a sok-sok emberszívben, hogy Jézus iskolájában mindannyian átéljük, menynyire drágák és fontosak vagyunk neki, hogy megtanuljuk Tőle a szelídséget és terveinkben, munkánkban mindig is számoljunk Vele, akié a dicsőség örökkön-örökké! S ha valaki lemaradt volna a közvetítésről az alábbi linkre kattintva interneten megnézheti azt.

Forrás: http://www.regionaplo.hu/friss-hirek/28211-rajtunk-volt-a-vilag-szeme
 


Facebook oldalunk
Kiskőrös film