2022. szeptember 29. Csütörtök - Mihály napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

DOStalgia - A személyi számítógép hőskora
2013-09-23
Kiskőrösre érkezett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vándorkiállítása, amely részben magángyűjtemények legizgalmasabb darabjaiból, részben pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a túrkevei Finta Múzeum tárgyaiból áll, és a személyi számítógép történetét mutatja be.

A kamaratárlat eddig már számos településen megfordult. Budapestről Túrkevére, Szolnokra, majd Dombóvárra vándorolt, most pedig éppen Kecelről költözött át a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteménybe.
 
A tárlat a személyi számítógépek evolúcióját mutatja be. Megismerhetjük a világformáló IBM PC sikertörténetét, de ezen kívül találkozhatunk a nyolcvanas évek olcsó otthoni számítógépeivel, a Commodore-ral, a Sinclair típusokkal és ritka Sinclair ZX Spectrum klónokkal a Szovjetunióból. A tárlaton emellett számos különlegességet is találunk: a magyar származású szoftverfejlesztő, Charles Simonyi dobozos szoftvereit és ma már őskorinak tűnő e-book olvasóját; az Amiga számítógépet tervező Jay Miner aláírásával ellátott relikviákat, Jánosi Marcell eredeti kazettás floppyját, a világ első mikroprocesszorát (Intel 4004) és az első magyar IBMkompatibilis személyi számítógépet, a Proper-16-ot. A Proper 16-ot gyártó cég alapító igazgatója, a tavaly elhunyt Kovács Győző személyes visszaemlékezéseit is elolvashatják a látogatók. De mindez csak ízelítő abból a számtalan értékes és érdekes kiállítási tárgyból, amivel a DOStalgián találkozhatunk. A tárlat nem csupán a gyűjtőknek szól, hanem mindenkinek, akit érdekel, milyen kanyargós utakat járt be a fejlődés útján a PC, vagyis a személyi számítógép. Az az eszköz, ami ma már a legtöbb háztartásban megtalálható, hiszen mára már szinte ugyanolyan elengedhetetlen része mindennapjainak, mint a mobiltelefon. A kiállítási tárgyakat és a tablókat szemügyre véve bepillantást nyerhetünk a világ leggyorsabb ütemben fejlődő iparágának egyik legjelentősebb szegmensébe.
 
 A DOStalgia vándoroltatását az Intel Hungary Ltd. magyarországi közvetlen kereskedelmi képviselete támogatja: e cégnek köszönhetően a modern számítógépek legfontosabb alkotóeleme, a mikroprocesszor történetéről és technológiáról is kulisszatitkokat tudhat meg a látogató. A DOStalgia – a személyi számítógép hőskora című kiállítás november közepéig tekinthető meg a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben.

Forrás: http://www.regionaplo.hu/friss-hirek/28200-dostalgia-a-szemelyi-szamitogep-hoskora
 


Facebook oldalunk
Kiskőrös film