2022. augusztus 17. Szerda - Jácint napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

Újborokat mustráltak Márton napján
2013-11-30
Idén is sok ígéretes és szép mintát neveztek a már hosszú évek óta hagyományos Márton-napi újbormustrára, melynek ebben az évben is a Mediterrán Pincészet adott helyet november 9-én.

A borászatok és a termelők 33 fehér, 16 rozé és 11 vörös borukat mutatták meg, hogy a szakma kiskőrösi és környékbeli képviselői véleményt nyilvánítsanak azokról. A fehérek közül leginkább Bianca, Ezerjó, Kövidinka, Cserszegi Fűszeres és Irsai Olivér, a rozékból Kékfrankos, Cabernet, Néró és Zweigelt, a vörös borokból pedig Kék Oportó, Portugieser, valamint Cabernet és Kékfrankos képviselték döntően a fajtát.
 
A borászok reggel 9 óráig adták le a mintákat, majd a megnyitót követően kezdetét vette a mustra. Mint azt Béleczki Mihály, a főszervező Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend nagymestere elmondta, két nagyon szép Kadarkát is kóstoltak. Kiemelte, hogy a rossz évjárat ellenére - mivel az augusztus végi csapadék felrepesztette a bogyó héját – ígéretes jövő előtt állnak az idei borok. A korai virágzású fajták szép termést hoztak, de az ezután bekövetkező hirtelen fagy miatt sok fajtánál – Bianca, Aletta és Ottonel muskotály – rossz volt a kötődés, így ezeknél a fajtáknál a termésátlagok a megszokottnál jóval alacsonyabbak voltak. A későbbi virágzású fajtáknál – Cabernet, Kékfrankos - mivel már nem esett az eső, és a hőmérséklet is megemelkedett - ismét normális termést produkáló virágzásról beszélhetünk. A Márton-nap még nem a forgalmi borok mustrájáról szól, itt tulajdonképpen még kezeletlen, nyers borokat kóstolhatunk - hangsúlyozta a nagymester. Nagy előnye azonban, hogy ekkor már felfedezhetjük a jövőt a borokban, láthatjuk azok erényeit és hibáit, így ez utóbbiakat a technológiával még javíthatjuk, korrigálhatjuk.
 
A szakemberek véleménye megegyezett abban, hogy nem egyszerű az idei borokat készre kezelni, mivel magas a polifenoltartalmuk, a savösszetételük pedig a júliusi forróságnak, valamint a nyári csapadékhiánynak köszönhetően teljesen kiszámíthatatlan. Emiatt a megszokottól eltér a bortisztítás folyamata, de összességében, az előző híresztelésekkel ellentétben, a fehér és a rozé borok már most jó minőségűek, és az előjelek is biztatóak. A magas savtartalom miatt a bor könnyebben stabilizálható, és tovább megtartja a savgerinc az üdeségét, frissességét. Kicsit jobban oda kell figyelni a kénezésre, a fejtésre, és akkor minden bizonnyal jó évjáratnak nézünk elébe. A vörös borok még nyers állapotban vannak, itt az almasav még kiérezhető, amit hagyni kell lebomlani. Akkor bársonyos, fűszeres borok kerülhetnek a fogyasztók asztalára – foglalta össze a borászok véleményét az idei Márton-napi bormustra után a nagymester.
 
A nap sikeréhez nem csak az újborok, de a reggeli során feltálalt, Gyepesné László Gabriella, borlovag asszony fenomenális libamáj pástétoma és Kelemen Pál borlovag igencsak ízletesre sikeredett bográcsos birkapörkölt ebédje is hozzájárult. A fehér asztal mellől senki sem sietett haza, a szakemberek még hosszan beszélgettek a borágazat napi gondjairól és örömeiről, valamint az idei borpiaci év kilátásairól.

Írta: Boda Zsuzsa
 


Facebook oldalunk
Kiskőrös film