2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

Omega Oratórium koncert Kiskőrösön!
2014-03-31
Április 12-én, a virágvasárnap szombatján 20 órakor az Omega együttes Oratórium című produkciója hangzik el Kiskőrösön, az evangélikus templomban. Ezen a koncerten a vokált a kiskőrösi Gospel Sasok Énekegyüttes adja.

Az Omega Oratórium ötlete egy váratlan megkeresésnek köszönhető. A bátaszéki katolikus templom tornya életveszélyessé vált. Bontáskor találtak rá egy régi zsindely darabra, melyre a templom építésekor az egyik korabeli adományozó nevét írták rá. A bevésett Kóbor név a mai Omega-frontember, Kóbor János egyik felmenőjét örökítette meg az utókorszámára. Ekkor született meg az elhatározás egy jótékonysági koncert megrendezésére. Egy ilyen jótékonysági koncert stílusosan a templomban kell, hogy megszólaljon, lehetőleg olyan repertoárral és előadásmóddal, amely egy hagyományos rock koncerttel szemben kellően igazodik a helyhez és annak szelleméhez.
 
Különös nyomatékot és lendületet adott az alkotáshoz a moszkvai egyházi kitüntetés 2013 májusában. Kóbor János a Nagykereszt Érdemrendet vehette át, míg az Omega együttes tagjai: Benkő László, Debreczeni Ferenc, Mihály Tamás és Molnár György a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlék-éremben részesült.
 
Noha a trilógiát alkotó Szimfónia, Rapszódia és Oratórium látszólag a rockzenétől távoli műfajok, a szerzők az eredeti daloknak a szokásost messze meghaladó új értelmezést adtak, megtartva a rockzenei elemeket. Az új kontextusok nem öncélúak. A dalok új hangszerelésével, klasszikus zenei formákba öntésével a szándéka arra irányult, hogy az Omega együttes által létrehozott életmű újabb zenei dimenziókban éljen tovább.
 
Trunkos András, az Omega Oratórium producere és menedzsere így vélekedik: „Az Omega Oratóriumot lehet egy zenei kirándulásnak is tekinteni, de merem remélni, hogy kellő bölcsességgel csak jóval később tudják majd megítélni. Az Oratóriumban a közönség nem csak énekelni fog, hanem helyenként sírni is. Mert szép lesz! A szövegvilágot egészen bizsergető érzés együtt hallani, ez egy nagy hazatérése lesz sok dalnak. Olyannak is, amit ezerszer hallottunk és olyannak is, amit élőben még soha. Annak idején elképzelt az ember valamit, sokszor talán egy vallással átitatott, ha úgy tetszik transzcendens világba helyezve a mondanivalót. Ha belegondolunk, ott vannak a szövegekben is a Biblia jelképei, szimbólumai, amelyek a legjobban közvetítenek üzeneteket. Lehet-e jobb és őszintébb díszletet találni mindehhez, mint egy gyönyörű templom, oszlopcsarnokkal, fényekkel, óriási belmagassággal, oltárral, orgonával, de talán ami a legfontosabb, kíváncsi, nyitott szemekkel körülvéve. Az Omega Oratórium meg fogja érinteni az embereket.” Az Omega Oratórium produkció közreműködői: Benkő László billentyűs hangszerek; Debreczeni Ferenc dob és ütős hangszerek; Gömöry Zsolt billentyűs hangszerek; Kóbor János ének, vokálok; Szekeres Tamás gitárok; Szöllőssy Kati basszusgitár.


Facebook oldalunk
Kiskőrös film