2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

Kiskőrösi Rétesfesztivál – tót uraméknál is a kevesebb néha több
2014-05-19
A 2014-es Országos Rétesfesztivál Kiskőrösön egy emlékezetes év marad a fesztivál és persze a város életében, hiszen végre elkezdődött a várost működtető elit megszervezése a városi rendezvény keretén belül. Ráadásul a résztvevők szemmel láthatóan aktivizálták is magukat, így az elmúlt évek legszínvonalasabb gasztronómia hétvégéje jöhetett létre Kiskőrösön, ami sok minden előszele lehet a tót kisvárosban!

Szombaton reggel a honvéd nyugdíjasok köszöntésével kezdődött a kétnapos rendezvény, akiket a Szarvas étteremben köszöntött a polgármester Domonyi László. Azzal, hogy egy civil szervezet egy ötven fős vendégsereget hívott Kiskőrösre máris lehetett érezni, hogy a város az idén végre mozgósítani tudta a civil szervezeteit, annak érdekében, hogy minél népesebb fesztivál jöhessen létre.

Szemben a korábbi évek sokszor rendkívül feszült szervezőivel, az idén a leglátványosabb változás a Wattay dombormű megkoszorúzása által a városi napok keretében megrendezett Országos Rétesfesztiválon az volt, hogy általános volt a nyugalom. Nyugodtak voltak a szervezésben részt vevő városházi dolgozók, és nyugodtak voltak az idén debütáló Publicity Aim munkatársai is, akik láthatóan kellő rutinnal jó előre megterveztek minden apró eseményt, így a fesztivál minden rendezvénye sikeres tudott lenni.

A kiskőrösi rétesfesztivál végre elindult a szlovák hagyományokra épülő, neki illő tradíció betöltésére

Az idén minőségi váltás következett be a kiskőrösi városi napok megrendezésében, mert most végre látható volt, hogy nem csak az előre kitalált rendezvények kerülnek verkli-szerűen megrendezésre, hanem tapasztalható volt a különböző események kapcsán, hogy azoknak minden egyes tagja, résztvevője vidám és jókedvű alázattal tett meg mindent annak a sikere érdekében.

Kiskőrös a Pörkölt fővárosa lehet

2013-ban kezdődött el a rétesfesztivál keretében először egy főzőverseny megrendezésére, ahová a nevező csapatok mindegyike a saját hagyományait és szaktudását vitte. 2014-ben a szervezők egyetlen kikötést tettek, mégpedig azt, hogy a nagy hagyományokra visszatekintő kiskőrösi pörköltfőzés kapjon megfelelő elismerést. Nem kell mondani, hogy a racka-bárány pörkölttől kezdve a több bográcsban rotyogó marha-pofa pörköltön át a helyiek megmutatták főzési tudományukat. Amely kiváló végtermékek méltán lehetnek alapjai annak, hogy a Kecskeméti kecske-főző, a kunszállási birkafőző vagy akár a bajai halfőző fesztiválok után Kiskőrös a pörköltfőző fesztiváljáról híresüljön el.

Minőségi előadó, minőségi látogatók

Az elmúlt években, amikor a fesztivál esti nagykoncertjeit a főtéret betöltő vállalkozó szervezte, értelemszerűen a minél több embert vonzó előadók fellépéseit láthatta Kiskőrös népe. Azaz csak láthatta volna, ha elmentek volna, mert bizony az esti koncerteken nem a város fémipari üzemeinek a brigádjait, a kereskedő, termelő dolgozókat, hanem fékevesztett suhancokat lehetett döntően látni.

Az idén e téren azzal, hogy a Magna Cum Laude köszönetet mondott az „utolsó pohár bornak” végre egyben egy kortárs remek előadó állt a színpadon, akinek a koncertjét végre a várost valóban működtető „elit” élvezhette. Nehéz lehet egy ilyen döntést meghozni, de azért nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy kinek a munkájából származó adóból fejlődik Kiskőrös!

...és a rétesverseny!

A hagyományosan a vasárnap reggel kezdődő „szaladgáló rétest” alkotó csapatok versenyét látva először azt hihette bárki, hogy az idén kevesebb csapat nevezett. Persze nem, csak végre egy normális méretű sátorban lett megrendezve a versengés, ahol így mindenki nyugodtan elfért, senki nem lépett a szomszédja lábára, az emberek nem lökdösték egymást, mi több a sátor közepén még egy vidám szlovák zenekarnak is maradt hely, akivel ki-ki tudása szerint együtt énekelhette a magyar népdalokat szlovákul.

Ezt láttuk mi:

A korábbi években voltak rendkívül innovatív szervezői ötletek, voltak hatalmas szervezői erőt felemésztő fesztiválok, de az idei rendezvény volt minden bizonnyal az elmúlt 10 év legszebb és legemlékezetesebb rétesfesztiválja, amit még az időnként leszakadó égi áldás sem tudott befolyásolni. Közismert, hogy az államigazgatás átszervezésével minden városnak végtére is újra kellett szerveznie magát, aminek következtében úgy tűnik, hogy Domonyi László Kiskőröst úgy tudta átszervezni, hogy sok év ellenállás után a helyi vállalkozók, szervezetek végre teljes odaadással támogatták a polgármesterük kezdeményezéseit, abban partnerek és segítők voltak.

Úgy látszik, hogy Domonyinak kellett ez a nyolc év, hogy rendbe szedje a kiskőrösi öntudatot, összehangolja a különböző társadalmi csoportokat, hogy a város végre ne csupán az egyfőre jutó Q7-esek városa, hanem az a tradicionális tót kisváros lehessen, amire a Wattay örökség mindig is kötelezte.

 Facebook oldalunk
Kiskőrös film