2022. szeptember 29. Csütörtök - Mihály napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

Császártöltésiek a Facebookon
2012-11-19
Létezik egy közösségi oldal a facebookon Császártöltésiek címmel, ahol több száz régi fotóból álló településtörténeti gyűjteményt hozott létre a császártöltési születésű, ma Kiskőrösön élő Takácsné Stalter Judit.

Ma már honlapja is van, sőt, az összegyűjtött képanyagból novemberben kiállítást is tervez, hogy az is részese legyen a kulturális örökségnek, akinek nincs internet elérhetősége. Mintegy ötszázan kísérik napról-napra fi gyelemmel a világhálón Judit tevékenységét, képeket küldenek, valamint értékes információkkal látják el a feltett fotókat.
 
- Az egész egy, több mint 200 éves kőről készült fotóval kezdődött, amit fel szerettem volna tenni a netre, hogy más is lássa elődeink örökségét - meséli Jutka. Mivel nem találtam olyan oldalt, ahol közszemlére tehettem volna a képemet, hát csináltam egyet, és még pár, a régi Császártöltésen készült képet is feltettem mellé. Aztán elutaztunk  és mire hazaértünk, meglepődve láttam, hogy több százan megnézték a fotót és közel száz rajongója lett az oldalnak. Hát így született meg a Facebookon a Császártöltésiek oldal.
 
Milyen témákba csoportosítod a fotókat?
- Összesen 29 csoportba válogattam szét a képeket. Nagyon sok osztályképet kaptam, természetes,  hogy nyitottam egy albumot „osztálytársak” címmel. Aztán külön csoportba szedtem például a katonafotókat, a portrékat, a családi vonatkozású, a társadalmi  élet megmozdulásait, a bortermelést megörökítő képeket. A kereszteket, emlékhelyeket ábrázoló fotókat is külön kategóriába csoportosítottam. A kalocsai irattárban sok eredeti dokumentumot is találtam, amiket szintén albumba tettem. 
 
Hogyan bővíted a gyűjteményt?
- Én magam is fotózom, de nagyon sok régi képet kapok a településen élő, vagy onnan elszármazott emberektől, amit ezúton is köszönök. Az idősek előszedik féltve őrzött képeiket a családi fényképalbumokból és a hozzájuk fűződő történetekkel együtt a  rendelkezésemre bocsátják. Vannak, akik emailban küldenek el képeket. Természetesen egyedül nem győzném, kiemelkedő segítőm Hidasné Márin Magdolna, aki sokat tesz azért, hogy az oldal minél színesebb, átfogóbb legyen. A honlapon négy olyan album van, ami Császártöltés történetével foglalkozik, az anyagot Bolvári Csabának köszönhetjük. Enélkül az összefogás nélkül nem létezne a múltunkat összegyűjtő oldal! 
 
Milyen visszajelzéseket kapsz? 
- A képek alá írt kommentek magukért beszélnek. 14 országban nézik rendszeresen az oldalt. Itthon és Ausztráliától Brazíliáig, ahol svábok, elszármazott töltésiek élnek. Egyszer írták például, hogy töltésen még a kocsmában is laptop előtt ülnek az emberek és ezeket a képeket nézik. A lelkesítő szavak mutatják számomra, hogy ezt már nem lehet abbahagyni. De nem csak az interneten keresztül találtunk egymásra. Volt például egy kereszt, amit nem tudtam lefotózni, annyira elhanyagolt volt a környezete. Kiírtam a netre, hogy aki ráér, az egy adott időpontban jöjjön el segíteni. Magam is meglepődtem, hogy összejöttünk. Közben beszélgetünk, felelevenítjük a régmúlt emlékeit, a jelen szép pillanatait. Jutka több lelkes császártöltési segítségével egy tárlaton szeretné megmutatni a képgyűjtemény legérdekesebb darabjaiból készült nagyításokat novemberben. A pontos időpontról és helyről a későbbiekben további információ a www.csaszartoltesiek.hu honlapon, valamint a facebookon olvasható majd.

Forrás: http://www.regionaplo.hu/kozelet/27808-csaszartoltesiek-a-facebookon
 


Facebook oldalunk
Kiskőrös film