2022. szeptember 29. Csütörtök - Mihály napja van


Prospektus


Menetrend
Időjárás
LEGFRISSEBB HÍREK

Vissza

Nosztalgiázás Dutrákkal
2012-06-22
Sok férfiszív megdobbant, amikor a falu parkerdejének környékét a Dutrák mellett mindenféle márkájú és korú mezőgazdasági gépek foglalták el. Nem volt véletlen a honfoglalás, Szőke-Tóth Mihály és képviselőtársa, Kiskopárdi Lajos fejéből pattant ki tavaly az ötlet, szervezzenek egy nagy baráti találkozót azoknak, akik hasonló „őskori” vasakkal művelik még ma is a földet.

A beharangozó vonzó látnivalókkal kecsegtette a traktorok imádóit: soltvadkerti csettegők, Hoffer traktorok és Lanzok várták a nézelődőket. A placc közepén egy Dutra 4400 szinte vadonatújra restaurálva ácsorog. Körülötte Bajusznács György és fiai mesélik, közel másfél évet vett igénybe, mire a régi gépből szinte újat varázsoltak. Messze kimagaslik gépük szépsége. Igaz, a többi, közel 40-50 masina is hasonló kondíciókkal rendelkezik, legalábbis ami a működésüket illeti. Ezek a gépek ugyanis, mint ahogy azt Szőke-Tóth Mihály polgármestertől megtudom, mind aktív földmunkások. Itt Bócsán sok gazdaságban használnak ma is Dutrát. Megbízhatóak, és az üzemeltetésük is viszonylag gazdaságos. 
 
A Dutra egyébként fénykorában rendkívül korszerű mezőgazdasági erőgép volt, amit az ötvenes évektől a hetvenes évekig rohamléptekkel fejlesztettek –  aztán a politika megszüntette a Vörös Csillag Traktorgyár működését. Mondván, jobb lesz az nekünk, ha a Szovjetuniótól vásárolunk szép piros MTZ-ket. S míg a múlt vitatható döntésein merengünk, felcsattogott a MÁVAG T 20-25 négy hengere. Perceken belül kisebb tömeg állja körbe a Szöcske névre keresztelt masinát, amit két tapasztalt férfi munkára is fog. A szépen pöfögő kis traktortól 15-20 méterre piros cséplőgép áll. A kettőt gondos művelettel egy pillanat alatt összekötik egy gigászi ékszíjjal, és indulhat a bemutató. Kicsit arrébb két gyönyörű, veterán Mercedest csodálnak a nézelődők, az árnyékban pedig vagy két tucat régi motor – Bervák, Danuviák, Pannóniák, sőt, egy ritka Moto Guzzi is akad a sorban. Nem csoda hát, hogy a környék apraja-nagyja felkerekedett ezen a hétvégén, hogy Bócsán részese legyen a mindennapi géptalálkozónak.

Forrás: http://www.regionaplo.hu/kozelet/27592-nosztalgiazas-dutrakkal
 


Facebook oldalunk
Kiskőrös film