2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van

AKASZTÓ

község
Lakosság száma: 3.230 fő

Testvértelepülés:
- Kraszna (Erdély)

Címer
Kék színű tárcsapajzsban, könyöklő és három aranykalászt tartó ezüst páncélos kar lebeg. A pajzsra koronás sisak van helyezve, jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst takaróval.

Leírás
A legenda szerint Akasztó neve onnan ered, hogy a messziről jött utazók tovább nem folytathatták útjukat, többnyire a Duna kiöntése, a kerékakasztó sár miatt. Más elképzelések szerint a község egykori földesurának pallosjogkiváltásáról nyerte a nevét. A település több mint 700 éves, de már két évezreddel ezelőtti időből is találtak az Akasztóhoz tartozó Döbrögec-pusztán tárgyi emlékeket, az I.sz. sz. 91-ből származó római kori Victoria szobrot, melyet ma a Nemzeti Múzeumban őriznek. Nevét először 1278-ban IV. (Kun) László oklevele említi. Századokon át királyi birtok volt, a török hódoltság idején szinte teljesen elpusztult. Az 1700-as évektől szlovákokkal települt újra.

Természeti adottságait tekintve a homok és szikes talajok váltakozása jellemzi a termőföldet. A végtelenül szorgalmas lakosság a Homokhátság nehéz körülményei ellenére is megtalálta boldogulását. A megszelídített homokon virágzó szőlőtermesztés alakult ki, melynek köszönhetően a környező településekkel együtt az utóbbi évtizedekben dinamikusan fejlődött. A mezőgazdasági termelés fő gerincét képező szőlőtermesztés 800 hektáron folyik, melyből 700 hektár a termő, a többi termőre váró ültetvény. A 90-es évektől létrejött borászati vállalkozások megélhetési lehetőséget biztosítanak számos embernek, és több pincészet a borturizmus fogadására is kiválóan alkalmas.

A település két nagyrendezvénnyel várja az idelátogatókat. A 2007-ben életre hívott, gazdag kulturális porgrammal körített Sziki Napok célja, a környéken termelt ökológiai termékek, termények, illetve az itt tenyésztett őshonos állatok megismertetése, népszerűsítése, valamint figyelemfelhívás az egészséges életmódra, étkezésre. A rendezvény egyik napján tartják az Országos Szálkamentes Halfőző bajnokságot is. A Kisboldogasszony ünnepéhez kötődő szeptemberi Mária napi Búcsú és a már egy évtizede ehhez csatlakozott Falunapok rendezvénye Akasztó polgárainak legnagyobb közös programja.

Látnivalók
A település tengelye a Fő utca. Jobb oldalán a polgármesteri hivatal melletti kis domb ad helyet évszázadok óta a római katolikus templomnak, amelyet 1744-ben egy régi, gótikus toronyhoz építettek barokk stílusban, majd 1939-ben háromhajóssá bővítették. A torony alsó része még őrzi a gótikus stílusjegyeket. Főoltára a barokk templomból származik. Alsó képe Szűz Mária születését, a felső Jézus szívét ábrázolja Johann Kesslertől (1873). A templom előtti téren látható a két világháború áldozatainak hősi emlékműve.

Programlehetőségek
A vizes élőhelyek jellemző típusai Akasztón a szikes tavak. Ezen élőhelyek nemzetközi jelentőségű vonuló, pihenő és fészkelőhelyei a lúd, a réce és egyéb vízimadár fajoknak. Az ember nagyszabású tájátalakító tevékenységének szomorú eredményeként a szárazföldi vizes élőhelyek, folyók, tavak kiterjedése mára drasztikusan lecsökkent.

A Kiskunsági Öntözőcsatorna országosan kedvelt horgászvíz, mely igazi látnivalót jelent a csendet, a vizet és a szabadság érzését maradéktalanul élvezni akaró természetkedvelő idelátogatóknak.

Akasztó a haltenyésztésről is híres. Mivel a szikes talaj nem ereszti át a vizet, kiválóan alkalmas a terület halastavak kialakítására. Az első tavakat 1987 kezdték el kiépíteni. Az elmúlt években ezen a területen 400 hektár halastó épült. A vízellátás a Dunából, a Kiskunsági Öntözőcsatornán keresztül gravitációsan, illetve szivattyúsan történik. A kiváló szűrőmechanizmusnak köszönhetően, mely a vízi növényeknek, kisebb élőlényeknek, planktonoknak köszönhető, a vízminőség kiváló. A terület egyedi adottságai, a szik, a folyamatosan rendelkezésre álló, tápanyagszegény, de kiváló minőségű táplálóvíz, az éghajlat, ezen belül a napsütéses órák magas száma, illetve a szakértő gazdálkodás különleges ízvilágú, minőségi hal, a szikiponty tenyésztését teszi lehetővé. A ponty a táj, a szikes terület természetes terméke, ami tóban nevelkedik, ritka népesítés mellett. A vendégek megkóstolhatják az Akasztói Szikipontyot az Akasztói Halascsárdában, elvihetik élő, vagy feldolgozott (tisztított, filézett) állapotban a halboltból. A horgászok saját maguk is kifoghatják a 7 horgásztó egyikéből.

Az egyedülálló Akasztói Horgászpark és Halascsárda ma a környék egyik legnépszerűbb pihenőhelye, mely aktív kikapcsolódást biztosít az egész család számára. A horgászat mellett lehet itt sétálni a halastavak körül kiépített sétautakon, fürdeni a természetes vizű tóban és az igényes jakuzziban, jókat enni és ha valaki tovább maradna, egy színvonalas panzió is a vendégek rendelkezésére áll. Van itt még egy nagy játszótér a gyerekeknek és egy különálló rendezvényház is. Jó előre megbeszélt időpontban a vendégek lovaskocsival, helikopterrel, lovakkal és sárkányrepülővel is felfedezhetik a tájat.

A szabad puszták a lovassport szerelmeseinek is kedveznek. Az akasztói Mustang Lovas Klub, mindamellett, hogy lehetőséget biztosít a lovaglásra, évente megrendezi a western lovaglás bajnokságát is, ahol látványos programok, bemutatók mellett bonyolítják le a versenyszámokat.

Szálláshelyek
Akasztói Horgászpark és Halascsárda
CÍM
Akasztó, Kígyóshíd tanya 6. (53-as főút 14-es km-nél)
TEL.SZÁM
(+36) 20/550-5000
FAX
(+36) 20/553-7861
E-MAIL
info@halascsarda.hu
WEBLAP
www.halascsarda.hu
FÉRŐHELYEK
28 fő / 6 szoba
Leírás Árak Képek
 
Halascsárda Panzió (II. kategória)
SZOBA ÁRAINK

Elő- és utószezon: 2013. január 1-től április 30-ig és szeptember 16-tól december 24-ig:
Vasárnaptól csütörtökig: 1 fő részére 6.600 Ft/éj, 2 fő részére 8.600 Ft/éj, majd ugyanabban a szobában történő elhelyezéssel további személyenként +4.300 Ft/éj.
Péntektől szombatig: 1 fő részére 8.600 Ft/éj, 2 fő részére 12.900 Ft/éj, majd ugyanabban a
szobában történő elhelyezéssel további személyenként +4.300 Ft/éj.

Főszezon: 2013. május 1-től szeptember 15-ig.
Vasárnaptól csütörtökig: 1 fő részére 7.500 Ft/éj, 2 fő részére 11.800 Ft/éj, majd ugyanabban a szobában történő elhelyezéssel további személyenként +5.900 Ft/éj/fő.
Péntektől szombatig: 1 fő részére 11.800 Ft/éj, 2 fő részére 15.500 Ft/éj, majd ugyanabban a szobában történő elhelyezéssel további személyenként +5.900 Ft/éj/fő.

A. szoba 3+3 ágyas, két egymásba nyíló szoba
B. szoba 3 ágyas
C. szoba 3+3 ágyas, két egymásba nyíló szoba
D. szoba 4 ágyas
E. szoba 3 ágyas, 1 franciaággyal +2 ágyas szoba külön zárható, belső ajtóval
F. szoba 4 ágyas, 1 franciaággyal

A panzió szobák érkezés napján 14:00 órától, elutazás napján 10:00 óráig állnak rendelkezésre.
Gyermek kedvezmények a szülőkkel egy szobában történő elhelyezés esetén:
0-3 éves korig díjtalan
3-10 éves korig 50% kedvezmény

Áraink minden esetben tartalmazzák a reggelit, illetve főszezonban a strandhasználatot, a
pezsgőfürdő kivételével.
Ünnepnapokon, ünnepi hosszú hétvégéken és Húsvétkor, a péntek-szombati áraink érvényesek.
Foglalásokat kizárólag írásban, a weblap PANZIÓ menü űrlap összes pontjának kitöltésével, a
foglalások sorrendjében tudunk elfogadni.
Szobában történő dohányzás esetén 10.000 FT takarítási díjat számolunk fel!
Szobáink 2005 óta üzemelnek, igényesen, egyedi fabútorokkal berendezve, fürdőszobával,
huzatmentes légkondicionálással, több csatornás színes tv-vel, Internet csatlakozási lehetőséggel, telefonnal, mini bárral, széffel, felszerelve.

KEMPING ÁRAINK
Sátranként 1.300 Ft/éj +1.800 Ft/fő, 3 éves korig ingyenes, 3-10 éves korig 50% kedvezmény.
A kempingárak tartalmazzák a strandhasználatot, illetve szezonban a pezsgőfürdő használatot is.
A panzióba és a kempingbe háziállat nem bevihető!
A szállás lemondása 14 nappal érkezés előtt ingyenes, ellenkező esetben 
szobánként, éjszakánként 5.000 Ft-ot felszámolunk! 
A foglalással ezt a vendég tudomásul veszi!
 
6221 Akasztó, Kígyóshíd tanya 6.   53-as főút 14-es km
Tel.: +36/20-550-5000  Fax: +3620 553 7861
Web: www.halascsarda.hu   E-mail: info@halascsarda.hu
 
 
 
Képek
Bezárás
Vendéglátóhelyek
Vendéglátóhelyek
Polgármesteri hivatal: 6235 Bócsa, Rákóczi u. 27. * 78/453-110 * bocsaph@t-online.hu * www.bocsa.hu
Polgármester: Suhajda Antal
Facebook oldalunk
Kiskőrös film