2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van

CSÁSZÁRTÖLTÉS

község
Lakosság száma: 2.323 fő

Testvértelepülés:
- Daggenhausertal (Németország), Krenglbach (Ausztria)

Címer
A címer hagyományos, alul csúcsos pajzs formájú, vékony fekete kerettel, melyben a címerkép érzékeny, fekete vonalakkal megrajzolt grafika, színei fehér és arany. Témája a Szentháromság. A két Istenalak, Atya és Fiú papirusztekercset mutatnak fel, mely az alapító okiratra utal, a település törvényességének első dokumentumára. Az Istenalakok egy-egy rozmaringágat tartanak, a tisztaság jelképét. Fejük felett kétféle glória, és a Szentlélek szimbóluma, a fehér galamb, amely barokkos formájával az alapítás korára is utal. Alul szőlőfürt, a szőlő- és borkultúra tradíciójának jeleként. A szőlő és a háttér színe arany. A címerpajzs kiegészítéseként alul az 1744-es évszámot, és alatta gót betűkkel Tschasartet felirat /utalásként arra, hogy a községet német telepesek alapították/. A címer felett latin nyomtatott betűkkel Császártöltés felirat helyezkedik el.
Leírás
Császártöltés (németül Kaiserdamm vagy Tschasartet) lakossága többségében sváb származású. Alapító okirata 1743-ból való. Az első telepesek (50-60 német család) ekkor érkeztek ide a németországi Oberschwabenből, hogy Patachich Gábor érsek egykori uradalmi birtokán találjanak új otthonra. A település nevével kapcsolatban a néphagyomány azt tartja, hogy azok népesítették be, akiket I. Lipót császár küldött ide töltés építésére, hogy az Akasztótól Baja felé húzódó Őrjeg mocsarán át tudjon utazni.

A második világháború alatt sokakat elhurcoltak a községből az egykori Szovjetunióba hadifogolynak, továbbá a kitelepítésekkel a település nemzeti egysége megszűnt. Azonban az idősebbek még ma is ismerik és beszélik a több száz éves sváb nyelvjárást.

Császártöltés határa és településképe rendezett, természeti, történelmi adottságai valamint nemzetiségi hagyományőrző jellege egyedülálló lehetőséget kínál a falusi- és a borturizmus kialakítására. A természeti környezet pedig kiváló feltételt teremt az üdülő-pihenő-, sport és hobbyturizmusra, valamint a természetjárásra.

Természeti és kultúrtörténeti értékek sok érdekes látnivalót nyújtanak. A Vörös-mocsár és a települést övező erdők növény-és állatvilága, a löszfalba vájt, szőlő-és borkultúra virágzását bizonyító, több száz pincéből és présházból álló pincesorok, a késő római stílusú oldaltornyos templom, a sváb tájház helytörténeti és néprajzi kiállítása, a kilátó, a tereken elhelyezett, faragott szobrok, mind egy-egy kis csodája a településnek. A sváb kultúra megőrzésével és az egyéb hagyományokkal összefüggő kulturális rendezvényeket nem csak a helyieknek, hanem a hozzánk látogatóknak is ajánlják.

Az itt élő emberek nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására és nemzetiségük megőrzésére. Az iskolában kéttannyelvű - magyar és német - oktatás folyik, a község területén Német Nemzetiségi Táncegyesület és Német Nemzetiségi Fúvószenekar is működik. 250 éves múltjuk hagyományait becsülettel ápolják, féltve őrzik népművészeti kincseiket, örökségüket.

Látnivalók
A település régebben részben a kalocsai érsekségi uradalomhoz tartozott, ahol a mezőgazdasági termények előállításával foglalkoztak. Már az alapítók és utódaik megélhetését is a mezőgazdaság, és ezen belül is a szőlő-és bortermelés biztosította. A szorgalmas svábok kemény, fáradtságos munkával változtatták az egykori sivár tájat fejlett mezőgazdasági kultúrájú területté, lakóhelyüket ápolt, barátságos, szép településsé. A híres borvidék különleges zamatú borait - a hajósihoz hasonlóan - löszfalba vájt pincékben érlelik. A több mint ezer löszfalba vájt pince és a mintegy 700 présház sorokba rendeződve övezik a települést, népi építészetünk ritkaságai közé tartoznak. A község képét meghatározó paraszt-barokk stílusú sváb házak mára már szinte teljesen eltűntek, de főutcáján még látható néhány, a régi, úgynevezett nagygazda házak közül.

Tájház és Teleház

Császártöltésen hagyományőrző Tájházban mutatják meg az idelátogató turistáknak, a régi népművészeti, ruházati kellékeket, edényeket, berendezési tárgyakat, szerszámokat őseik életéből. Falaiba beleivódott az elmúlt évszázad minden öröme, bánata, ínség és keserűség, születés és halál emléke. E házat Walter Boldizsár és első felesége Angeli Mária építette 1896-ban. Falai 80 cm-es, vert falak, amelynek anyagát a telek mögötti magas part, a „Hofstella” adta. A kor szokásainak megfelelően konyha, lakószoba, tisztaszoba, kamra, nyitott gang elosztással. Az épület nyeregtetős, cseréppel fedett, az utcai tűzfala csipkézett. Két osztott ablak, és a gang díszes, faragott bejárati ajtaja képezte a sárgára meszelt utcafrontot. Az épület fűtését kemence szolgálta, a konyha épített főzőhelyét a XX. század közepén a sparherd váltotta fel. Az eredeti döngölt padlózat helyére is ebben az időben került kő és deszkapadló. Az udvarban a baromfi és jószágtartás elengedhetetlen épületei: ólak, góré, istálló, nyitott szín, és a gémeskút álltak. A Hofstella falába pincét vájtak, később nagy présházat építettek hozzá. Ez a bor tárolásán túl a zöldségek és a burgonya telelőhelyéül is szolgált. Változást e ház életébe is az 1947-es esztendő hozott. A kitelepítés. Építőinek és leszármazottaiknak mindent hátrahagyva kellett elmenekülniük. Menekülni soha el nem követett bűnökért. A bútorok, a használati tárgyak, az állatok, a hús a sózódézsában, de még a befőttek is a kamrában az új tulajdonos, a felvidéki naszvadról betelepített Mátyus Vince és családja birtokába kerültek. Császártöltés község Önkormányzata az ő leszármazottjuktól vásárolta meg az ingatlant 1996-ban, a Falumúzeum céljaira. Ez 2006-ban került felújításra, és berendezésre. Ugyanekkor alakítottunk ki egy emlékszobát is, amely a császártöltési svábok II. világháborús hőseinek, a „málenkij robot” áldozatainak, és a kitelepítés igazságtalanságának emlékezetét őrzi.

1999-ben épült Teleház a település nagyrendezvényeinek, kiállításoknak, szakmai összejöveteleknek, továbbképzéseknek, tanfolyamoknak, kluboknak helyszíne. A sportcsarnok iskolai, óvodai sportrendezvényeknek, amatőr focicsapatoknak ad helyet, továbbá lakodalmak, bálak helyszíne. Szolárium, konditerem, büfé és tanmedence működik az épületben.

Természeti érték
Helyi jelentőségű védett terület a Löszpuszta maradvány. A község északnyugati határában található a 930 hektár nagyságú, lápos, mocsaras Vörös mocsár tájvédelmi terület, melyre gazdag növény-és állatvilág jellemző. Itt található például Közép-Európa egyik legnagyobb gyurgyalag telepe. A védett területen a mocsári madárvilág szinte minden tagja, így a jégmadár is jelen van, sőt a magyar természetvédelem címerállata, a nagy kócsag is itt honos. A településtől pár kilométerre húzódik a Vörös-mocsár tanösvény, amelyen végighaladva behatóan tanulmányozhatják a túrázás szerelmesei az egyedülálló, érintetlenségükben megőrzött természeti értékeket. A tanösvény az egykori tőzegbánya tavak mentén lévő, buja növényzettel benőtt töltéseken halad végig, ahol a túrázók nyomán meg-meginog a vastag tőzegtalaj. A mocsár a területet nem ismerők számára veszélyes lehet, ezért csak a kijelölt útvonalon vagy szakvezetővel ajánlott látogatni.

Császártöltés igen népszerű, közkedvelt természeti értéke a Parkerdő, ahol az árnyat adó lombok alatt a fiatalabb és az idősebb korosztály is megtalálja a kikapcsolódási lehetőségeket. Játszótér nagy csúszdával, favár, focipálya várja a gyerekeket, a családok és a kiránduló baráti körök pedig a főzésre kialakított helyek mellett lévő nádfedeles pihenőkben pihenhetnek.

Programlehetőségek
A kiscsalai Kiskastély Vendégház szállásként és bemutató gazdaságként működik. A gazdaudvarban a háziállatok megismerése és gondozása a gyermekek számára felejthetetlen élményt nyújthat. A vendégek számára a házias vendéglátáson túl számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínálnak. A természetvédelmi terület festői szépségű tájain túrázásra, lovaglásra, kocsikázásra és természetfotózásra van lehetőség.

Szálláshelyek
Császártöltési Vadászház
CÍM
Keceli úti tanyák
TEL.SZÁM
(+36) 06- 20/ 462-5113
FÉRŐHELYEK
10 fő / 3 szoba
További információk
Leírás Árak Képek
A falutól 500 m-re, erdős területen megépített vadászház 50 fős rendezvényteremmel, étkezési lehetőséggel várja vendégeit. Az épületben 3 hálószoba fürdőszobákkal, nappali és teljes felszereltségű konyha található. Az udvarban parkolási lehetőség.
Ajánlott rendezvényekre, kül- és belföldi vadászoknak, pihenésre vágyó családoknak, baráti társaságoknak.
A falutól 500 m-re, erdős területen megépített vadászház 50 fős rendezvényteremmel, étkezési lehetőséggel várja vendégeit. Az épületben 3 hálószoba fürdőszobákkal, nappali és teljes felszereltségű konyha található. Az udvarban parkolási lehetőség.
Ajánlott rendezvényekre, kül- és belföldi vadászoknak, pihenésre vágyó családoknak, baráti társaságoknak.
Képek
Bezárás
Kiskastély Vendégház
CÍM
6239 Császártöltés, Kiscsala 64.
TEL.SZÁM
(+36) 78/443-900
FAX
(+36) 78/443-154
E-MAIL
marindr@t-online.hu; info@kiscsala.hu
WEBLAP
www.kiskastely.hupont.hu
FÉRŐHELYEK
10 fő / 5 szoba
További információk
Leírás Árak Képek
A Kiskastély Vendégház Kiskunság és a Sárköz találkozásánál, az 54-es főútvonaltól 200 méterre, a Vörös Mocsár természetvédelmi területtől nem egész 1 kilométerre, csendes környezetben található. A gazdasági udvarban sokféle állatot tartunk, amelyek csak arra várnak, hogy valaki simogassa őket, játsszon velük.
 
A kiskastélyról röviden...

Egykoron a Kalocsai Érsekséghez tartozó Káptalani birtokintéző lakásaként szolgált. Innen irányították a környék birtokait. A megtermelt jövedelemből ellátták a főpapokat. Felújítás során, 2000-ben a birtok épületeit turisztikai fogadóhellyé alakították. Vendégház szállásként és bemutató gazdaságként is szolgál. Gazdasági udvarban a háziállatok megismerése és gondozása - vendégház tulajdonosának közreműködésével - a gyermekek számára felejthetetlen élményt nyújthat. A vendégek számára a házias vendéglátáson túl számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínálnak. A Vörös Mocsár természetvédelmi terület festői szépségű tájain túrázásra, lovaglásra, kocsikázásra és természetfotózásra van lehetőség.
A nálunk megszálló vendégeknek 1 napos ingyenes horgászati lehetőséget kínálunk, amennyiben legalább 2 éjszakára igénybe veszi szálláshelyünket.

Megközelítés: Kecelről Császártöltés irányába haladva az 54-es főúton a 68-as kilométert jelző táblát követő bal oldali szilárd bekötőúton.  (Császártöltés 4 km)
A Kiskastély Vendégház Kiskunság és a Sárköz találkozásánál, az 54-es főútvonaltól 200 méterre, a Vörös Mocsár természetvédelmi területtől nem egész 1 kilométerre, csendes környezetben található. A gazdasági udvarban sokféle állatot tartunk, amelyek csak arra várnak, hogy valaki simogassa őket, játsszon velük.
 
A kiskastélyról röviden...

Egykoron a Kalocsai Érsekséghez tartozó Káptalani birtokintéző lakásaként szolgált. Innen irányították a környék birtokait. A megtermelt jövedelemből ellátták a főpapokat. Felújítás során, 2000-ben a birtok épületeit turisztikai fogadóhellyé alakították. Vendégház szállásként és bemutató gazdaságként is szolgál. Gazdasági udvarban a háziállatok megismerése és gondozása - vendégház tulajdonosának közreműködésével - a gyermekek számára felejthetetlen élményt nyújthat. A vendégek számára a házias vendéglátáson túl számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínálnak. A Vörös Mocsár természetvédelmi terület festői szépségű tájain túrázásra, lovaglásra, kocsikázásra és természetfotózásra van lehetőség.
A nálunk megszálló vendégeknek 1 napos ingyenes horgászati lehetőséget kínálunk, amennyiben legalább 2 éjszakára igénybe veszi szálláshelyünket.

Megközelítés: Kecelről Császártöltés irányába haladva az 54-es főúton a 68-as kilométert jelző táblát követő bal oldali szilárd bekötőúton.  (Császártöltés 4 km)
Szállás díja:

3.750.- / fő / éj
14 Euro / person / day
Képek
Bezárás
Középcsalai Tábor
CÍM
6239 Császártöltés-Középcsala
TEL.SZÁM
(+36) 78/443-900
FAX
(+36) 78/443-154
E-MAIL
marindr@t-online.hu
WEBLAP
www.kiskastely.hupont.hu
FÉRŐHELYEK
30 fő
További információk
Leírás Árak Képek
2 féleképp közelíthető meg, mindkét út az Alföld legnagyobb összefüggő (30. 000 ha) akácerdőn visz keresztül. A földút jól járható, melynek hossza kb. 4,5 km.
            - az egyik út Császártöltés felől indul,
            - a másik Kiscsaláról.
A hajdanán virágzó tanyacsoportot az iskolák "kőzetesítése" miatt a családok elhagyták. Oda mentek lakni, ahol gyermekük iskolába járhatott.
            - A lakóépületek többsége üresen áll
            - Lakóinak száma 6-8 fő.
A vendégek szálláshelye a volt tantermes iskola + pedagógus szolgálati lakás helyén van.
A környéken jármű alig közlekedik, forgalom szinte semmi, ezért választják sokan pihenésük színhelyéül.
            - A gyerekeknek túravezetés: a homokbuckák élővilágának megismerése.
Védett növények, madarak ,rovarok.
            - A felnőtteknek:
                                        meditáció
                                        indián sátor
                                        sport tábor
                                        napozás
                                        éjszakai csillagtúra
                                        vadfigyelés
 

  
2 féleképp közelíthető meg, mindkét út az Alföld legnagyobb összefüggő (30. 000 ha) akácerdőn visz keresztül. A földút jól járható, melynek hossza kb. 4,5 km.
            - az egyik út Császártöltés felől indul,
            - a másik Kiscsaláról.
A hajdanán virágzó tanyacsoportot az iskolák "kőzetesítése" miatt a családok elhagyták. Oda mentek lakni, ahol gyermekük iskolába járhatott.
            - A lakóépületek többsége üresen áll
            - Lakóinak száma 6-8 fő.
A vendégek szálláshelye a volt tantermes iskola + pedagógus szolgálati lakás helyén van.
A környéken jármű alig közlekedik, forgalom szinte semmi, ezért választják sokan pihenésük színhelyéül.
            - A gyerekeknek túravezetés: a homokbuckák élővilágának megismerése.
Védett növények, madarak ,rovarok.
            - A felnőtteknek:
                                        meditáció
                                        indián sátor
                                        sport tábor
                                        napozás
                                        éjszakai csillagtúra
                                        vadfigyelés
 

  
Képek
Bezárás
Pincelakat Borház és Szálloda
CÍM
6239, Császártöltés Keceli utca 91.
TEL.SZÁM
(+36) 78/443-357
E-MAIL
recepcio.pincelakat@gmail.com
WEBLAP
www.pincelakat.hu
FÉRŐHELYEK
57
További információk
Leírás Árak Képek
A Pincelakat Borház és Szálloda 2013. augusztus 9.-én nyitotta meg kapuit (pincéit) a Vendégek számára.

A beruházás megvalósítása két ütemben történt. Az első ütem maga a Borház létesítése volt, mely az eredeti sváb pincék restaurálását és az étterem kialakítását tartalmazta. Célul tűztük ki a Hajós-bajai borvidék látogatóbarát fejlesztését, a Pincelakat Borház létrehozásával lehetővé tenni a borkultúra magas színvonalú megismerését az ide érkező turisták körében. 

A beruházás eredményeképpen 5 sváb pince került felújításra és beépítve a Borház épületébe, kialakításra került az étterem, mely elsősorban a helyi sváb ételfinomságokat kínálja Vendégeinek és az étterem mögött konferencia termet hoztunk létre, mely akár céges, akár családi összejövetelekre is kiszolgálja Vendégeink igényét:
  
A beruházás második ütemében egy 25 szobás, 57 férőhelyes szállodát alakítottunk ki. Szobáink többségében 2 ágyasok, de van 3 és 4 ágyas szobánk is.Természetesen gondoltunk a mozgásukban korlátozott Vendégeinkre is, nekik speciális szoba került kialakításra.
 
A Pincelakat Borház és Szálloda 2013. augusztus 9.-én nyitotta meg kapuit (pincéit) a Vendégek számára.

A beruházás megvalósítása két ütemben történt. Az első ütem maga a Borház létesítése volt, mely az eredeti sváb pincék restaurálását és az étterem kialakítását tartalmazta. Célul tűztük ki a Hajós-bajai borvidék látogatóbarát fejlesztését, a Pincelakat Borház létrehozásával lehetővé tenni a borkultúra magas színvonalú megismerését az ide érkező turisták körében. 

A beruházás eredményeképpen 5 sváb pince került felújításra és beépítve a Borház épületébe, kialakításra került az étterem, mely elsősorban a helyi sváb ételfinomságokat kínálja Vendégeinek és az étterem mögött konferencia termet hoztunk létre, mely akár céges, akár családi összejövetelekre is kiszolgálja Vendégeink igényét:
  
A beruházás második ütemében egy 25 szobás, 57 férőhelyes szállodát alakítottunk ki. Szobáink többségében 2 ágyasok, de van 3 és 4 ágyas szobánk is.Természetesen gondoltunk a mozgásukban korlátozott Vendégeinkre is, nekik speciális szoba került kialakításra.
 
2013. október 1.-jétől érvényes szobaáraink:
 
Kétágyas szoba 1 főre:       8 990 Ft/szoba/éj
Kétágyas szoba 2 főre:     11 990 Ft/szoba/éj
Háromágyas szoba:          16 990 Ft/szoba/éj
Négyágyas szoba:             19 990 Ft/szoba/éj

A szobaár tartalmazza:
- szállásdíj
- kontinentális büféreggeli
- wi-fi
- szálloda minden szolgáltatásának korlátlan ingyenes használata (wellness és fitness részleg - kivéve szolárium)

Nem szállóvendégeink számára a wellnes- és fitness szolgáltatások következő módon vehetők igénybe:

Wellness és fitness nyitva tartás:
Minden nap 08:00 órától 20:00 óráig.

Árlista:
Szolárium:                                      1 zseton (3 perc) 200 Ft
Szauna:                                           300 Ft/ 20 perc
Szauna bérlet - 10 alkalmas:        2 500 Ft
Fitness napijegy:                           500 Ft/ nap            
Fitness bérlet:                                3 000 Ft/hó diákoknak
                                                        4 000Ft/hó felnőtteknek
Billiárd:                                          500 Ft/óra (minden megkezdett félórát számolunk)
Kártyaasztal:                                 ingyenes
Törölköző bérlés:                         150 Ft/db
Fürdőköpeny bérlés:                   500 Ft/db

Ajándékutalvány is kérhető fenti szolgáltatásainkra!

A szolgáltatáselemeket mindenki saját felelősségére és az egészségi állapotának megfelelően használhatja!
Képek
Bezárás
Vendéglátóhelyek
Vendéglátóhelyek
Facebook oldalunk
Kiskőrös film