2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van

IMREHEGY

község
Lakosság száma: 694 fő

Címer
Álló, háromszögletű pajzs, színe kék. A pajzslábon ötágú, liliomos aranykorona lebeg. Ebből arany szőlőtőke nő ki /két arany szőlőlevél, két arany szőlőfürt/.

A címer jelképei a település múltját idézik. Legkorábbi neve: „Szentimrehegy”. Az itt lakók elsősorban szőlőműveléssel foglalkoztak. A település nevének „hegy„ kifejezése, szőlőbirtokos hegyközség jelenlétére utal. A címerben szereplő liliomos korona Szent Imre hercegre emlékeztet, akinek az ikonográfiában jelképe a liliom és a korona. Az arany szőlőtőke az itt lakók szőlőművelésére utal, mely a legfőbb kenyérkereseti forrásuk.

Leírás
Imrehegy a Kiskőrösi kistérség legkisebb, és egyben legfiatalabb települése, hiszen 1952-ben lett önálló község. A régészeti leletek arra utalnak, hogy a település környéke a középkorban viszonylag sűrűn lakott volt. A Szentimrehegy tanyaközpont 1952-ben Imrehegy néven alakult új községgé. Az 1961-es hatalmas jégverés következményeként mintegy 400 lakos költözött el a településről. A hatvanas évek elejétől folyamatosan épültek a lakóházak, de 1971-ben ismét megcsappant a létszám, mivel az iskola felső tagozatát körzetesítették.

Kalocsa-Kecskemét egyházmegye püspöke szentelte fel a szép környezetbe illesztett, 1992-ben épült római katolikus templomot. A templomkertben kapott helyet a Lourdes-i Barlang, és egy Szent Imre mellszobor, melyet 2007-ben, a Szent Imre emlékév keretében avattak fel. Hasonló mellszobrokat találhatunk azokon a településeken is (Erdélyben is), melyeket Szent Imre után nevezetek el (pl.: Soltszentimre, Mátraszentimre, Csíkszentimre, Nyárádszentimre stb.)

1910-ben épült a tüskösi erdészház, amely helyben már nem látogatható, de Ópusztaszeren felépítésre került. 1914-ben épült fel az egykori káptalani pince, amely műemlék jellegű épület, ma is látogatható, 50 fős csoport létszámig borkóstolókat tartanak.

A nagy kiterjedésű külterület jelentős része erdő, melyekben nagy létszámú nagyvad található. A helyi vadásztársaság sikeres gazdálkodásának egyik eleme, hogy sok külföldi vadász keresi fel a községet. Természetvédelmi területek is jelentősek, hiszen egy-egy védelembe vett területen 150 féle növény is megtalálható. Egyik legszebb védett növény a tavaszi hérics, amely tavasszal csodálatos sárgaszínben pompázik. Még megtalálható itt az ősgyep, jellegzetes növényeivel és állatvilágával.

Az ezredfordulón az önkormányzat Milleniumi Emlékparkot hozott létre a település központjában, ahol a felújított községháza is áll. A község belterületén lévő szabadidő-parkot szívesen keresik fel a környező városok lakói, ha nyugodt és gyönyörű környezetben akarják eltölteni szabadidejüket, illetve egy-egy hétvégét.

Facebook oldalunk
Kiskőrös film