2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van

KASKANTYÚ

város
Lakosság száma: 926 fő

Címer
Vért alakú, felül vízszintesen zárt, két oldalán homorúan ívelt, majd ennek alsó pontjaitól lefelé enyhén domborúan ívelt, az alsó középpontban csücskösen végződő a címerpajzs. Három részre osztott: az alsó 1/4 része vízszintes síkban elhelyezkedő zöld mező, felette egyenlő arányban megosztva a függőleges sík mentén heraldikai jobból kék, vele szemben ezüstmező.

A heraldikai jobbon lévő kék mezőben alul egy zöld pázsiton álló kun előkelő díszruhában és fegyverzettel, felette katolikus kereszt és "Luther-rózsa" (evangélikus jelkép). A heraldikai balon lévő ezüstmezőben alul egy, a zöld pázsitból kiemelkedő arany homokbucka, melyből egy barna karós, zöld leveles, kékeslilás szőlőfürtös szőlőtőke nő ki, majd e felett egy zöld borókaág.

A címer heraldikai jobb oldala történelmi-történeti emlékeket, értékeket idéz az egykori névadó "Kaskantyin vitéz" személyében, a vallási jelképek a település két legfontosabb felekezetét jelölik. A címer heraldikai bal oldala és az alsó mező a mezőgazdasági és a természeti értékeket vonultatja fel: szőlő, boróka, homokbucka.

Leírás
Kaskantyú Kiskőröstől tíz kilométerre eső kis település, a Kiskunsági Nemzeti Park közvetlen szomszédságában. A település már Mátyás király idejében létezett, aki a kunoknak adományozta a szállásként nyilvántartott területet. 1696-ban Kaskantyú-Puszta néven szerepelt. Az 1800-as években kezdett benépesülni, amely 1949-ben kapott önállóságot. Csendes, nyugodt környezet, festői szépségű erdőkkel, mezőkkel tarkított táj veszi körül.

A térség egyik bioborászata a település nevéhez kötődik. Filus János egyéni gazdaságában ellenőrzött ökológiai művelésből származó szőlőből készült bor jeles képviselője a zamatos kunsági boroknak.

Külön kuriózumnak számít az 1952-ben indult keskeny nyomvonalú kisvasút, amit az elmúlt évi nagy felszámolási hullám megkímélt. Az érintett települések összefogásával a falusi turizmus részévé szeretnék tenni a kis pöfögőt.

A település déli határán egy magántulajdonban lévő csodálatos fenyveserdő és tócsoport húzódik. A természet égi csendje pihenésre, csónakázásra, horgászatra, szabadtéri főzésre ad nagyszerű lehetőséget.

Néhány éve készült el a tizenkét fő kényelmes befogadására alkalmas „Kulcsosház”, melynek rendszeresen vannak szállóvendégei.

Látnivalók
A kis falu 1964-ben épült Fogolykiváltó Boldog Asszony katolikus temploma és a hajdani iskolából átalakított evangélikus templom szolgálja a lakosság hitközösségi életét.

Programlehetőségek
A falutól néhány kilométerre húzódik a Kiskunsági Nemzeti Park részét képező, ritkaságnak számító ősborókás, mely sűrűn látogatott kirándulóhely, illetve a vadászok által is kedvelt terület. A terület erdei sétákra, barangolásra éppúgy alkalmas, mint lovas túrákra, vagy kocsikázásra. Az erdő szélén épült meg a Walter-Ranch, ahol kellemes kikapcsolódási lehetőséget talál minden betérő. Az igényesen kialakított lovas farmon szálláslehetőség, sátorozásra kijelölt terület, western félvérek, bölények, és egyéb látnivalók várják a vendégeket. A ranch lovaival emlékezetes túra tehető az alföldi buckák, erdők között.

A fiatalabb korosztályt nyaranta Honfoglaló jurtatábor várja, ahol a színes, szórakoztató programok során megismerkedhetnek a honfoglaló magyarok életmódjával, a kézműves foglalkozásokon elkészíthetik elődeink jellegzetes használati tárgyait is, sőt, még az íjászkodás rejtelmeibe is belekóstolhatnak.

Szálláshelyek
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /chroot/home/scabides/tourinformkiskoros.hu/html/telepuleseink.php on line 671
Facebook oldalunk
Kiskőrös film