2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van

KECEL

város
Lakosság száma: 8.687 fő

Testvértelepülések:
- Schwarzenburck (Németország), Geyer (Németország),
Tabarz (Németország), Gufidau (Olaszország), Lupény (Románia)

Címer
A címerben szereplő hármas halom a község alapításakor meglévő három határos nagybirtokra utal. Az áldozati bárány a feltámadási zászlóval Kecel újratelepítésének elrendelő levelét jelképezi, melyet Patachich Gábor kalocsai érsek húsvét nagyszombatján adott ki. A hétágú csillag a tökéletességre való törekvés szimbóluma a katolikus vallás jelképrendszerében. A kék háttér a békességet, a kék égboltot jelképezi. A stilizált akácfa a települést körülvevő erdősségek jelképe, a pajzs feletti pásztorbot, az ostor és a fokos pedig a régi pásztorkodó életmódra utal. A pajzs két szélét befonó búzakalászok, gyümölcs és szőlőfajták egy nagy múltú mezőgazdasági kultúra értékeit jelképezik.

Leírás
Kecel a bor, a virág, a gyümölcs és a szökőkutak városa. Az ide látogatóknak a mezőgazdasági múltra épülő hagyománytisztelő jelent mutatják meg az itt élők. Kecel a Duna-Tisza köze nyugati felén, három történeti-néprajzi tájegység: a Kiskunság, a Bácska és a kalocsai Sárköz találkozásánál fekszik.

Az egykori pusztát már az ókőkorban lakták emberek, majd az államalapítás idején békés pásztornépek települtek itt le. 1198-ban Kecil néven említi egy oklevél. A tatár és a török szétdúlta a területet. A hódoltság után, 1734-ben Patachich Gábor kalocsai érsek telepítette újra, melynek köszönhetően Kecel újjászületett. A város történetének fontos állomása volt, amikor a 70-es években melegvizet találtak, amelyre termálfürdőt építettek ki, aztán 1993. április 22-én Kecel városi rangot kapott.

Kecel széles kínálatát nyújtja a kulturális programoknak, illetve a rendezvényeknek, országos és nemzetközi hírű fesztiváloknak. Május utolsó hétvégéjén az Ehető Virágok Fesztiválja várja az érdeklődőket. Nyár közepén látogat a városba a Nemzetközi Megyejáró Fesztivál, melynek keretében különböző nemzetiségű táncosok mutatkoznak be. Augusztus harmadik hétvégéjén díszes fogatok vonulnak végig a város utcáin a hagyományos szüreti felvonulás keretében.

Kecel óriási hírnévre tett szert a Flóra Virágfesztivál és Országos Fazekas Kiállítás szervezésével, amelyet minden évben december első hétvégéjén tartanak. Több tízezer vendéget vonz a rendezvény, az ország minden részéről érkeznek virágtermesztők a fesztiválra, így a hazánkban termesztett virágoknak szinte a teljes skáláját bemutatják. A rendezvény programjai között virág és dísznövény kiállítás, virágkötészeti verseny és bemutató, szaktanácsadás, virág-és ajándékvásár, képzőművészeti kiállítások, fazekas kiállítás és bemutató is található.

A városi rendezvények állandó fellépője az országos és nemzetközi hírű Hetrec néptáncegyüttes, a helyi, valamint a magyar és erdélyi kulturális hagyományok őrzője és népszerűsítője, valamint a keceli Asszonykórus és Citerazenekar, amely az országos minősítő versenyeken ezüst és arany minősítést is szerezett.

Látnivalók
A város legfőbb látnivalója, a Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum és Haditechnikai Park, ahol négy, egymástól független, a magyar honvédséggel kapcsolatos kiállítást tekinthetünk meg. A fogadó épületben kapott helyet a múzeum szoborgyűjteménye. A fegyvermúzeumban a magyar honvédség kézifegyverei láthatók a középkori kardoktól a legmodernebb önműködő fegyverekig. A Tüzérmúzeumban a magyar tüzérség eszközeit, öltözékeit mutatják be. A Makettházban több száz különféle harci eszköz miniatűr másolatát helyezték el. A múzeum leglátványosabb része a több mint három hektáros szabadéri kiállítás: itt tekinthetők meg a modern harcászat eszközei, mint például a harckocsik, kétéltű úszó harckocsik, rakétakilövő-állások, lokátorok, rakéták és harci repülőgépek.

Ha Kiskőrös felől közelítjük meg a várost, a Vasút utcán érkezünk a központba, miközben elhaladunk a jobbkéz felől található szezonálisan nyitva tartó strandfürdő és a Tűzoltóság mellett látható Szent Flórián (tűzoltók védőszentje) szobor mellett.

A keceli emberek nagy gondot fordítanak környezetük rendben tartására, jelzik ezt az utak melletti virágoskertek, a díszfák, valamint az Európában is különlegesnek számító szökőkutas, virágos körforgalmi csomópont.

A körforgalomnál jobbra fordulva érünk el a Fő térre. Itt áll az 1878-ban eklektikus stílusban épült Városháza. A város különlegessége a 2005-ben felavatott, Marton Géza által tervezett Napóra, amely a városháza homlokzatát díszíti.

Mellette fából ácsolt harangtorony látható négy haranggal (2002), továbbá Patachich Gábor, kalocsai érsek szobra, amely Lebó Ferenc alkotása (1997). A harangtorony tetején Alfa betű látható, mely a Mindenek kezdetét jelzi. A harangszó egyedülálló a világon, a város újszülött polgárait és az ifjú házasokat köszönti. A harangok minden nap 12 óra 30 perckor szólalnak meg - előző 24 órában született újszülötteket és szüleiket köszöntik - annyiszor, ahány gyermek született 4 percig, 1 perces szünetekkel. Az új párokat a házasságkötés után köszöntik a harangok. A szomszédos, hosszan elnyúló Ligetben - amely helyi védettség alatt áll - három műalkotás található: az első világháborús emlékmű, az 56-os események mementója és egy forgógömbös szökőkút.

A Városházával szemben, a Róna ivókútnál kilencmázsás gömböt forgat a víz. A kereszteződés Szabadság tér felőli sarkán áll a Római istenek kútja, Eskulits Tamás alkotása. A kompozíció központjában Diana, Venus, Bacchus, Taunus istenek szobrait 12 vízsugár veszi körül. Közelében hatalmas hordó és szőlőprés utal arra, hogy a bor városában vagyunk.

Ugyancsak ezen a téren található a Városi Könyvtár és Művelődési Ház, valamint a Helytörténeti Múzeum, ahol elsősorban a város és a környék múltját, hagyományait mutatják be, de helyt adnak időszaki kiállításoknak is.

A Művelődési Ház falát Victor Vasarely "Lecek" c. kompozíciója díszíti, előtte földgömb látható. A modern épület mellett kapott helyet a Szabadság emlékmű, Eskulits Tamás műve (1995), amely a szabadság- és a függetlenségi harcoknak állít emléket.

A Szabadség tér elkeskenyedő részén, a Kossuth utca kezdetén emelkedik a római katolikus templom. Az 1802-ben barokk stílusban épült Szentháromság római katolikus templomot; benne klasszicista főoltárt- és a temetőben lévő kápolnát ma már a város műemlékeiként tartják számon. A templom védett kertjében Nepomunki Szent János (1820), a Szentháromság-szobor (1892) és egy feszület áll. A Szent Család templomot 1981-ben szentelték fel. Az Evangéliumi Pünkösdi Közösséghez három megye községei tartoznak, templomuk 1992-ben épült. A városban élők gazdag hitéletét bizonyítja, hogy több kisebb felekezet imaháza is megtalálható a városban. A városi temetőben érdemes megnézni a második világháborús emlékművet és a 18. században épült, barokk stílusú római katolikus temetőkápolnát.

Ha a köztéri szobrokról esik szó, feltétlenül meg kell említeni a Széchenyi téren a Millenniumi emlékparkban található "Leány Nappal és Holddal" kompozíciót, valamint néhány díszes kutat is.

Hosszabb sétával érhető el a Soltvadkerti úton és a Nádas utcán az Ősök kútja. Az elnevezés arra utal, hogy valószínűleg egykor a városon napjainkban is átfolyó Rekenye-Bogárzó-csatorna mentén helyezkedett el a mai település őse.

Programlehetőségek
Kecelen három vendéglátóhely kínál gasztronómia élményeket. A Fürtös Étterem a városközpontban, a Vadkacsa Csárda a Kiskunhalas felé vezető úton található. Étlapjukon a magyar konyha különlegességei mellett megtalálhatók a reform konyha ételei is. Hétköznap dél tájban pedig akár napi menüt is kérhetünk mindkét helyen. A harmadik vendéglátóhely a halételekre specializálódott Natúra Halászcsárda, amelyet a Császártöltés felé vezető, 54. számú főút 63. km-énél lekanyarodó, aszfaltozott úton érhetünk el. A Halászcsárda szomszédságában található horgásztó partján vezet végig a Natúra tanösvény, amelyen a vízi és vízparti életközösségekkel, valamint a tőzegbányászat hazai történetével ismerkedhet meg a látogató, de a tónál a horgászok is hódolhatnak szenvedélyüknek.

Ha több napra érkezünk Kecelre, több szálláslehetőség közül is választhatunk. A Kiskőrös felől érkezők, a Vasút út elején, jobb kéz felől pillanthatják meg a Korona Panziót, amely a szezonálisan nyitva tartó strand mellett található. A Flóra Vendégház az önkormányzaté, leginkább a város vendégeit szállásolják el, de ha van szabad hely, bárki számára elérhető.

A májusi Ehető Virágok Fesztiváljának szervezője, a T.G Virágdekor Szakmunkásképző Szakiskola és Kollégium országos rangot és ismertséget vívott ki magának és a városnak. Virágkötészet, virágkertészet, dísznövénytermesztő, kirakatrendező, és laboráns szakmát tanulhatnak itt a fiatalok, de a város turizmusában is jelentős szerepet vállal. 60 férőhelyes panzió, konferenciaterem, pálinkakóstolás és szép környezet várja a vendégeket. A fiatalabb korosztály pedig az „Erdei iskola” elnevezésű program keretében ismerkedhet meg a mezőgazdasági munkák jelentőségével, fontosabb feladataival.

Ha igazi kikapcsolódásra vágyik, akkor a Szőlőfürt Mg. Szövetkezet vendégházát keresse fel, amely 8 fő számra biztosít férőhelyet. A Szőlőfürt Szövetkezet 6 hektáros szabadidő parkja változatos szórakozást és pihenést kínál minden látogatójának. Leginkább a lovat, lovaglást szerető vendégek számára ideális. A kezdő lovasok tanpályákon ismerkedhetnek a lovaglás rejtelmeivel, de lehetőség van díj- és akadálylovaglás gyakorlására is. Egész napos lovas- vagy gyalogtúrák szervezhetők, de a családok lovaskocsival is bebarangolhatják a környéket.

Természeti érték
Két természetvédelmi területtel is büszkélkedhetnek a keceliek. Az egyik védett természeti érték a Berek-erdő, melyet Kecel központjából a Rákóczi Ferenc utcán érhetünk el, ahol kőrises láperdő váltakozik tölgy-kőris-szil ligeterdővel.

A nagyobb területű, mintegy 250 hektáros, 1984 óta védett, a Duna-völgyi-főcsatorna mentén elterülő Őrjeget a városból kivezető Vasút úton haladva lehet megközelíteni. A Duna egykori medervonulatát kísérő hatalmas mocsárvilág és turjános maradványa ez a lápos. Magassások, mocsár-és láprétek, fűzlápok és kaszálók váltják egymást. Helyenként kőrises-égerláp erdők, a magasabb helyeken homokpusztai növényzet díszlik. Számos védett és fokozottan védett állat-és növényfaj él itt. Bár ez a terület szabadon látogatható, mind a megközelíthetősége, mind a terepviszonyok, valamint a védett természeti értékek zavarása miatt a tömeges turizmus céljaira nem ajánlott.

Ha meg akarunk ismerkedni a területtel, akkor keressük fel az 54-es számú főút 62 km-nél leágazó Rózsaberek tanösvényt. A több mint 5 km hosszú tanösvény inkább egy rövidebb túraútvonalnak felel meg. A tanösvény a Kecel környék tájhasználati módok bemutatását helyezi előtérbe nem feledve a múlt emlékeit. Sétánk során tanúi lehetünk azoknak a mezőgazdasági hasznosítási formáknak, amelyek az utóbbi kétszáz évben a homokvidéket átalakították. Szántóföldi kultúrák, birkával járatott homoki legelők, magas művelési szőlőültetvények, tovább telepített erdő ültetvények kísérik utunkat. A tanösvény utolsó harmada vezet az Őrjeg területére, ahol az Alföldre jellemző buja, vízjárta térség máig megőrződött szépségeivel ismerkedhetünk meg.

A Rózsaberek tanösvényen kívül még két tanösvény található Kecel környékén. Az Erdészeti tanösvényt a Kecel-Szilos erdőben alakította ki a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. azzal a céllal, hogy az érdeklődők számára bemutassa az alföldi homok erdőgazdálkodást. Az ösvényen tett kényelmes séta során nemes nyár, fiatal és idős kocsányos tölgy, valamint fehér nyár fafajú erdőkkel ismerkedhetünk meg. Élményeinket szemléletes tájékoztató táblák, továbbá egy talajszelvény teszik még színesebbé.

A másik tanösvény a Natúra tanösvény. Az egykori bányatavakból kialakított horgásztó partján, kellemes séta közben ismerkedhetünk meg a vízi és vízparti életközösségekkel, valamint a tőzegbányászat hazai történetével. A tanösvény útvonala körbeöleli az itteni horgásztavakat. Az öt állomás játékos módon a vidrák életmódján keresztül mutatja be a mocsár élővilágának egy kis részletét. A vidralesen kívül még horgászatra is lehetőség van.

Szálláshelyek
Flóra Vendégház
CÍM
6237 Kecel, Fő tér 2.
TEL.SZÁM
(+36) 78/420-211 / 134-es mellék
FAX
(+36) 78/420-760
E-MAIL
flora@kecel.hu
WEBLAP
www.kecel.hu
FÉRŐHELYEK
13 fő / 6 szoba
További információk
Leírás Árak Képek

A Kecel Város Önkormányzata által üzemeltetett vendégház a város központjában található, a Fő tér 2. szám alatti épület tetőterében. Hat szobával rendelkezik: 5 db kétágyas és 1 db 3 ágyas, melyek mindegyike zuhanyzóval, WC-vel felszerelt. A szobákban külön heverők találhatók.
A vendégház közös étkezővel rendelkezik, ahol televízió is elhelyezésre került. A vendégek számára étkezést nem biztosítanak, de a jól felszerelt konyhában minden megtalálható, ami szükséges egy reggeli vagy vacsora elkészítéséhez (hűtőszekrény, gáztűzhely, mikrohullámú sütő, vízforraló, kávéfőző stb.).
 

A Kecel Város Önkormányzata által üzemeltetett vendégház a város központjában található, a Fő tér 2. szám alatti épület tetőterében. Hat szobával rendelkezik: 5 db kétágyas és 1 db 3 ágyas, melyek mindegyike zuhanyzóval, WC-vel felszerelt. A szobákban külön heverők találhatók.
A vendégház közös étkezővel rendelkezik, ahol televízió is elhelyezésre került. A vendégek számára étkezést nem biztosítanak, de a jól felszerelt konyhában minden megtalálható, ami szükséges egy reggeli vagy vacsora elkészítéséhez (hűtőszekrény, gáztűzhely, mikrohullámú sütő, vízforraló, kávéfőző stb.).
 

2013. évben a szállás díja 3.700,- Ft/fő/éjszaka. További fotók eléréséhez kattintson a képre!

Bővebb információ kérhető a 78/420-211 telefonszámon Kis-Vén Csabánétól vagy a flora@kecel.hu email címen.

Képek
Bezárás
Korona Panzió
CÍM
6237 Kecel, Vasút u. 58.
TEL.SZÁM
(+36) 78/422-684
FAX
(+36) 78/420-442
E-MAIL
csanadimihaly@gmail.com
FÉRŐHELYEK
16 fő / 8 szoba
További információk
Leírás Árak Képek
A Korona Vendégház 8 db kétágyas, zuhanyzós szobával várja vendégeit az év minden napján. Szobafoglalás: 06-78/422-684

Rendezvénytermünk 100 főig alkalmas bármilyen típusú rendezvény lebonyolításához: bál, bankett, bemutató, előadás, estély, fogadás, fórum, konferencia, közgyűlés, mulatság, parti, céges és családi rendezvények.
A Korona Vendégház 8 db kétágyas, zuhanyzós szobával várja vendégeit az év minden napján. Szobafoglalás: 06-78/422-684

Rendezvénytermünk 100 főig alkalmas bármilyen típusú rendezvény lebonyolításához: bál, bankett, bemutató, előadás, estély, fogadás, fórum, konferencia, közgyűlés, mulatság, parti, céges és családi rendezvények.
Képek
Bezárás
Szőlőfürt Mg. Szövetkezet Vendégháza
CÍM
6237 Kecel, Fekete dűlő 105. Bejel.: 6237 Kecel, Szabadság tér 7-9.
TEL.SZÁM
(+36) 78/420-422
FAX
(+36) 78/420-553
E-MAIL
info@szolofurt.hu
WEBLAP
www.szolofurt.hu
FÉRŐHELYEK
8 fő / 4 szoba
További információk
Leírás Árak Képek
A munkanapok fáradalmainak kipihenésére a szövetkezet szabadidő parkjában van lehetőség. Itt a természetkedvelők, a horgászat és a lovaglás szerelmesei is kellemesen tölthetik el idejüket. A létesítmény 10 hektáros, arborétumszerű környezetben helyezkedik el. A halastavakban horgászási, az árnyas fák alatt piknikezési és sátorozási, a nagyteremben rendezvénytartási, a falusi hangulatú szobákban kellemes szállás lehetőség várja a vendégeket. A pihenés mellett a kikapcsolódás élményekkel dúsított hangulatát lovas iskola működése biztosítja. Ember-állat barátságát jól idomított lóállomány szolgálja. A bátrabbak vagy akik már tudnak lovagolni, lóra ülhetnek és az edzőpályán, vagy a környékbeli hangulatos dimbes-dombos erdőkben élvezhetik a lovaglás semmihez sem hasonlítható csodálatos érzését.
A munkanapok fáradalmainak kipihenésére a szövetkezet szabadidő parkjában van lehetőség. Itt a természetkedvelők, a horgászat és a lovaglás szerelmesei is kellemesen tölthetik el idejüket. A létesítmény 10 hektáros, arborétumszerű környezetben helyezkedik el. A halastavakban horgászási, az árnyas fák alatt piknikezési és sátorozási, a nagyteremben rendezvénytartási, a falusi hangulatú szobákban kellemes szállás lehetőség várja a vendégeket. A pihenés mellett a kikapcsolódás élményekkel dúsított hangulatát lovas iskola működése biztosítja. Ember-állat barátságát jól idomított lóállomány szolgálja. A bátrabbak vagy akik már tudnak lovagolni, lóra ülhetnek és az edzőpályán, vagy a környékbeli hangulatos dimbes-dombos erdőkben élvezhetik a lovaglás semmihez sem hasonlítható csodálatos érzését.
Képek
Bezárás
T.G. Virágdekor Szakiskola Kollégiuma
CÍM
6237 Kecel, Május 1. tér 13.
TEL.SZÁM
(+36) 78/422-910
FAX
(+36) 78/422-911
E-MAIL
tgvirag@gmail.com
WEBLAP
www.viragdekor-kecel.sulinet.hu
FÉRŐHELYEK
250 fő
További információk
Leírás Árak Képek
Egész évben tudjuk fogadni a jelentkező személyeket és csoportokat!

Vendégeink számára kulturált szálláslehetőséget kínálunk szolid árakon.

Iskolánk 200 fő fogadására alkalmas kollégium és 50 fő elhelyezésére szolgáló egy-, két és háromágyas szobákkal rendelkező szálloda található.

Rendelkezésre áll konferenciaterem, bor- és pálinkamúzeum, és tanszeszfőzde is.

A szállodában megszálló vendégek számára fürdőszoba, WC, TV, internet, telefon, kérésre minibár áll rendelkezésre.

A kollégiumi három-, négy- és nyolcágyas szobákhoz közös zuhanyzó, WC, az előtérben telefon, a szobákban internet-hozzáférési lehetőség biztosított.

A szállás teljes ellátással, félpanzióval vagy anélkül is igényelhető.
Egész évben tudjuk fogadni a jelentkező személyeket és csoportokat!

Vendégeink számára kulturált szálláslehetőséget kínálunk szolid árakon.

Iskolánk 200 fő fogadására alkalmas kollégium és 50 fő elhelyezésére szolgáló egy-, két és háromágyas szobákkal rendelkező szálloda található.

Rendelkezésre áll konferenciaterem, bor- és pálinkamúzeum, és tanszeszfőzde is.

A szállodában megszálló vendégek számára fürdőszoba, WC, TV, internet, telefon, kérésre minibár áll rendelkezésre.

A kollégiumi három-, négy- és nyolcágyas szobákhoz közös zuhanyzó, WC, az előtérben telefon, a szobákban internet-hozzáférési lehetőség biztosított.

A szállás teljes ellátással, félpanzióval vagy anélkül is igényelhető.
Szállodai szobaáraink:
Egyágyas szobák: 4 900 Ft+ÁFA /fő/éj
Kétágyas szobák: 3 750 Ft+ÁFA /fő/éj
Háromágyas szobák: 3 550 Ft+ÁFA /fő/éj

Vendégszobák:
Három- és négyágyas szobák: 3 200 Ft+ÁFA /fő/éj
Nyolcágyas szobák 18 év felett:  2 800 Ft+ÁFA /fő/éj
Nyolcágyas szobák 18 év alatt:  2 000 Ft+ÁFA /fő/éj
Képek
Bezárás
Vendéglátóhelyek
Vendéglátóhelyek
Facebook oldalunk
Kiskőrös film