2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van

PÁHI

község
Lakosság száma: 1.184 fő

Címer
A cizellált vért alakú címerpajzs felső kétharmada függőlegesen két részre osztott. A bal oldalon arany mezőben szőlőtőke látható, mely a homokon élő lakosság fő megélhetési forrását jelképezi. A jobb oldalon zöld mezőben lévő szélmalom utal arra, hogy a községet korabeli írásokban- a működő szélmalom miatt - „szélmalmos” Páhinak hívták. A címerpajzs alsó harmadában kék mezőben lévő ezüst harang, a Kolontóban épült régi falu elsüllyedt harangját jelképezi. A pajzs két oldalát külső díszként arany búzakalász övezi.
Leírás
Páhi Kiskőröstől tizenhárom kilométerre helyezkedik el. Rendezett főutcája, a falu központjában lévő park kellemes benyomást kelt. Mivel Páhi területe kiválóan alkalmas legeltetésre, a honfoglalás után a fejedelmi törzs részei szállták meg. A településre legrégebbről vonatkozó adat 1490-ből való, amikor Páhi-szeri néven említik a nevét az országtérképen. Később több középkori egyház dokumentációban is említik.

Etimológusok szerint neve a páhol igéből ered, ami a bőrkészítéssel hozható összefüggésbe. A tímárok páholással végezték a bőr megmunkálását az itt lévő mocsarak tavaiban, valamint a Páhi és Izsák között elterülő Kolon-tóban. A török időkben elnéptelenedett pusztát a környező területekkel együtt több uraság is bérelte az évszázadok folyamán. Birtoka volt itt a Bethlen, a Degenfeld, az Okolicsányi, valamint a Radvánszky családnak. Az állattartásra alkalmas 10-15ezer hektáros, Izsák és Páhi által befogott pusztán még a múlt század végén is jelentős gulya állomány legelt, illetve a védetté nyilvánított területen ma is megtalálható a ritkaságnak számító szürkemarha gulya.

Látnivalók
A lakosság többsége római katolikus vallású. 1914-ben lett önálló lelkészsége a községnek. A plébániát 1936-ban építették, melyhez 1995-ben készült a torony. A templom különlegessége, hogy a hajók a főoltárral szemben félkörben helyezkednek el. Az 1912-ben épült evangélikus templom a protestáns hívek gyülekezeti helye. A csekély létszámú református közösség számára is itt tartják az istentiszteleteket.

A községháza, amit 2004-ben újítottak fel, ékszerdobozként magasodik a település centrumában. A II. világháborúban hősi halált halt 46 helybéli emlékére 1992-ben állítottak emlékművet a község központjában lévő parkban. Itt kapott helyet a millenniumi kettős kereszt is.

1952-ben épült Kiskőrös-Kecskemét közötti kisvasút Páhit is érinti. A vasútvonal festői szépségű környezetben, erdőkön-mezőkön kanyarog, kellemes időtöltés, kikapcsolódást nyújthat. A tanyavilág lakosságának pedig ma is nélkülözhetetlen közlekedési eszköze. A községhez közeli Pecznyik-erdő közkedvelt kirándulóhely, mint ahogyan a falu határában lévő Nagy-tó is fontos szerepet kapott a helyi horgászok életében.

Facebook oldalunk
Kiskőrös film