2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van

SOLTVADKERT

város
Lakosság száma: 7.433 fő

Testvértelepülések:
- Bodelshausen (Németország), Sarmaság (Erdély)

Címer
Magyar és sváb motívumokat ötvöző, díszes hordó homlokzatra is emlékeztető címer, melyet aranyszínű címerpajzs foglal magában. A címer kiinduló motívuma a legrégebbi pecsét lenyomat rajza.

A pajzs felső részén ezüst zászlószalag formában a község alapítására utaló 1376-os évszám látható. A pajzs közepén stilizált hordó alakban a község fő termelési ágát jelképező szőlőfa helyezkedik el zöld és kék szőlő fürtjeivel. A szőlő jobb oldalán a község másik jellemzője a tó körvonala helyezkedik el, kék alapon keskeny ezüst (fehér) kontúrral a homokos partot jelezve. A szőlőfa bal oldalán lévő arany (sárga) rácsozat a korai községi parcellázásra utal. A hordó felső részén elhelyezkedő páros, indás szőlőlevél mintegy megkoronázza a természetet és az emberi tevékenységet. A címer alsó részén ismét ezüst színű zászlószalagon piros, a sváb származást szimbolizáló gót betűs "Soltvadkert" felirat olvasható.

Leírás
A település két fontos útvonal, az 53-as és az 54-es út kereszteződésében fejlődött ki. Érinti a Budapest-Kelebia vasútvonal, Kiskőrössel pedig kerékpárút köti össze. A várost 1900-tól nevezik Soltvadkertnek, előtte Vadkert volt a neve, amely az itteni erdők-mezők egykori gazdag állatvilágára utal. Az egykori Árpád-házi királyok vadászterületeként ismert település története több száz évvel ezelőtt kezdődött. A feltárt régészeti leletek arról tanúskodnak, hogy már a szarmaták is előfordultak itt, de avarkori leleteket is találtak. A legrégebbi dokumentum, amely Vadkert nevére utal 1376-ból származik. A török idők itt sem múltak el nyomtalanul. A település - hasonlóan a vidék más falvaihoz - elnéptelenedett. Báró Orczy Lőrincz az 1700-as évek elején német, szlovák, majd magyar családok betelepítésével igyekezett ismét élettel megtölteni a települést. Ők kezdeményezték először a szélhordta homokbuckák szőlővel való betelepítését, ők szabályozták az utcák kialakítását, a házak építését. Az egykori urasági kastély ma Városháza, melynek jelenlegi formáját 1994-ben alakították ki. Kiskunhalas, Kiskőrös, valamint a Vadkerti tó felé kerékpárút épült. 1993-ban Soltvadkert városi rangot kapott. Ekkor készült el a város új címere, amely a Városháza homlokzatára is felkerült. A régi pecsétből átvett rács motívum, a szőlőművelést szimbolizáló szőlőfa, az idegenforgalmat jelképező tó és a sváb eredetre utaló gót betű alkotja a város pajzs alakú címerét.

A szőlő- és bortermelés mindig jelentős szerepet töltött be a település életében. A jelenlegi szőlőterület meghaladja a 3000 hektárt, így ez az ország legnagyobb egybefüggő szőlőterülete egy közigazgatási határon belül. A szervezett borkóstolók, borfesztiválok, a borversenyek, tanulmányutak, valamint az egyházak közreműködésével tartott János, illetve Fülöp napi borszentelések mind a vadkerti borok jó hírének öregbítését szolgálják. 2005-ben két soltvadkerti bort választott a szakmai bírálóbizottság a "Megye Bora" kitüntető cím viselésére. A Frittmann Testvérek Kft. és a Font Pincészet borai kapták a megtisztelő elismerést. Két évvel később, 2007-ben pedig Frittmann János kapta az „Év Borásza 2007” megtisztelő címet.

A város borászainak kezdeményezésére 2001-ben megalakult a Krämer Fülöp nevét viselő borlovagrend. Céljuk a Soltvadkert és környékén termett borok propagálása és jó hírének védelme. Borlovag avatási ceremóniájuk a Szüreti napok programsorozatának egyik fő látványossága.

A szőlő- és gyümölcsműveléshez kapcsolódik az 1964-ben Lehoczki Ferenc géplakatos mester által kifejlesztett speciális munkagép, a csettegő, ami nagymértékben korszerűsítette és megkönnyítette a mezőgazdasági munkát.

A mezőgazdaság hanyatlása miatt az itt élő emberek profilváltásra kényszerültek, így egyre több, modern műanyagüzem létesült a városban. Ma már a műanyag feldolgozás egyik központjaként tartják számon a várost.

Az itt élő emberek egész évben tartalmas és színvonalas kulturális programokkal várják vendégeiket, melyek közül kiemelkedő jelentőségű a szüreti időszak kezdetén rendezett Szüreti Fesztivál. Tavasszal a Póznadombi majális nyújt kellemes kikapcsolódást, május végén motoros lepik el a Vadkerti-tó partját. Az üdülőszezonban a Vadkerti tó partján megrendezett Sör- és Borfesztivál, télen a standard táncok szerelmeseit kápráztatja el a Trimük táncverseny.

A soltvadkerti rendezvények rendszeres fellépője a hetvenes évektől működő Citerazenekar és a Búzavirág Asszonykórus, melynek tagjai nemcsak a városban, de a környező településeken is nagy népszerűségnek örvendenek.

Látnivalók
A szorgalmas kezek nyomán Soltvadkert kora tavasztól késő őszig virágba borult tereivel, rendezett, szabályos utcáival, idegenforgalmi és kulturális szempontból is kiemelkedő látnivalóival várja a turistákat.

Soltvadkerten számos emlékművet, szobrot állíttatott az utókor a történelmi események hőseinek tiszteletére és emlékére. A legtöbb emlékmű a város szépen rendben tartott parkjában, a Hősök terén kapott helyet. A Hősök szobrát 1931-ben emelték az I. világháborúban elesettek tiszteletére. A II. világháborús emlékművet 1992-ben avatták fel. Az 56-os forradalom emlékére 1989-ben kopjafát állítatott az utókor a Hősök terén. A Millennium emlékére Farkas László helyi szobrászművész készített szobrot, és itt kapott helyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékműve is.

A Millenniumi emlékkereszt felavatására az ezredfordulón került sor. A Tanítók szobra a Bocskai utcában a református templom előtt állít emléket a tudást közvetítő pedagógusoknak. A Kossuth téri Díszkutat a szőlőtermesztést jelképező fürtök, levelek díszítik. A városközponti sétányon áll báró Orczy Lőrinc, Kramer Fülöp bronzszobra, és itt kapott helyet a szőlőtermelők védőszentjének tiszteletére készített Szent Orbán szobor is.

A város főterének ékessége a 2002-ben újjáépített Városi Művelődési Ház. A mintegy 900 négyzetméter alapterületű épületben süllyeszthető nézőterű mozi és díszterem funkciót is ellátó, 132 személy befogadására alkalmas színháztermet, könyvtártermet, kisebb rendezvény és klubtermeket, valamint kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A házban turistainformációs szolgálat is működik.

A város központjában található három templom érdekessége, hogy egymással háttal állnak, ami azonban nem jelent ellenséges viszonyt. A város felekezetei közül a legnagyobb lélekszámmal a római katolikus egyház 1737-től van jelen. Az első templomukat még báró Orczy Lőrinc építtette az 1700-as években, majd 1908-ban készült el a Szentlélek templommá keresztelt kis tornyú három harangos templom. A templom előtt egy Szentháromság-szobor és egy feszület, míg a templomkertben Nepomuki Szent János 19. századi szobra található.

1847-ben épült a ma már műemlék jellegű Szent Kereszt kápolna, amely a felújításoknak köszönhetően régi szépségében áll.

A soltvadkerti reformátusok az elsők között települtek be az 1700-as évek elején. 1794-ben épült fel a legrégibb, ma is álló, barokk stílusban épült templomuk. A hívek összefogásának köszönhetően a templom mögött iskolaterem és tanítói lakás is épült.

A város evangélikus hitközössége is jelentős létszámot képvisel. A klasszicista evangélikus templom 1837-ben készült el, 1948-ban pedig felépült a gyülekezeti ház is.

1891-ben kezdődött Soltvadkerten a baptista misszió. 1911-ben épült meg az imaházuk, melyet a centenáriumi évfordulóra felújítottak. A soltvadkerti evangéliumi pünkösdi közösség megalakulása 1935-re tehető. 1982-ben áldozatos munkával elkészült a Gorkij utcai gyülekezeti házuk.

Programlehetőségek
Soltvadkerten több vendéglátóhely működik, amelyek a magyaros ételek mellett különleges ízeket is kínálnak vendégeik számára. A hagyományos ételekkel az Öreg Tó Vendéglőben, illetve a BGB Étterem és Venyige borozóban találkozhatunk. Szerb ételeket a Rózsakert Vendéglőben, szürkemarhából és mangalicából készült fogásokat pedig az Anna Vendéglőben szolgálnak fel, ahol péntek esténként élőzene is szórakoztatja a vendégeket. A Vadkerti-tóra vezető úton található Anna Vendéglő 21 férőhelyes panziójában akár meg is szállhat a fáradt vándor. Az épületegyütteshez két hektár parkosított kert tartozik halastóval - horgászati lehetőséggel - partján asztalokkal, székekkel, hintaággyal, szalonnasütési és bográcsozási lehetőséggel. A gyermekeket játszótér várja, és megcsodálhatják a különféle állatokat (pávák, vadkacsák, tyúkok, galambok, puli kutya, macskák), amit a kicsik és nagyok egyaránt nagyon szoktak élvezni. Az étteremhez közelebb eső előkertben már több szabadtéri esküvőt és egyéb rendezvényt is lebonyolítottak, még emlékezetesebbé téve a meghitt pillanatokat.

A Korona Cukrászdát évek óta több ezer ember keresi fel. Aki Soltvadkerten jár, biztosan betér ide, hogy a meleg nyári napokon fagylalttal hűtse magát, és választani tudjon a különleges sütemények közül.

Majdnem a cukrászdával szemben az út másik oldalán az Ali Baba Gyros büfében kiváló gyrost és baklavát kapni, de a Pico Pizzéria és a Perla bevásárló központ épületében található Retro2 pizzáját is érdemes megkóstolni. A Retro2 nem csak a pizzájáról híres, hanem a hétvégi, jó hangulatú partyjairól is.

Soltvadkerten két helyen is lehetőség van borkóstolásra. A Frittmann Pincészet borai évek óta a legrangosabb hazai és külföldi versenyek díjazottjai között vannak. 2007-ben az év Legjobb Bortermelőjének Frittmann Jánost választotta a szakma. A Soltvadkerten található pincészet mellett, a nemrégen épült Borházban 52 vendéget tudnak fogadni, és szállást is tudnak biztosítani 12 fő számára a Borház felett kialakított szép szobákban. A szolgáltatásukhoz tartozik a borkóstolókhoz választható hideg vagy meleg étel. Mindezt előzetes bejelentkezéssel, faxon vagy e-mailben lehet igényelni.

A Font család pincéjükben mindig szívesen fogad vendégeket. A pincelátogatások alkalmával a borszeretők találkozhatnak a borásszal, a családdal, választ kaphatnak kérdéseikre a borkészítés kulisszatitkairól. A vezetett látogatáson a borkészítés állomásait kísérik végig a szőlőfogadástól a pincéig. A pincelátogatás mellett természetesen lehetőség van borkóstolásra is kisebb csoportoknak (max. 12 fő) előzetes bejelentkezés alapján. Megtekinthetők a szőlőterületek is, akár mezítláb, élvezve az alföldi homok kellemes melegét.

Vadkerti-tó
Soltvadkert legvonzóbb idegenforgalmi nevezetessége a várostól 2 km-es távolságra található Vadkerti tó, mely évről évre turisták ezreit vonzza, de a helyi és környékbeli lakosságnak is kedvelt kiránduló,- pihenőhelye. Nagy valószínűséggel az egykor kenderáztatóként funkcionáló tó felől áradó kellemetlen szagról kapta a Büdöstó nevet a település nagyvize, aminek jelentős jód, valamint kéntartalma is különös szagot ad. A gyógyhatással is bíró vízről 1839-ben jelent meg először tudományos vizsgálati anyag. A tó környékén vizenyős rétek, nádasok, homokbuckás területek találhatók.

A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik. Legmélyebb pontja 2,3 méter, átlagos vízmélysége pedig 1,23 méter. A tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. A tó vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. A sekély víz gyorsan követi a levegő hőmérsékletének változásait, nyáron viszonylag hamar felmelegszik, télen viszont a téli sportok hódolóinak örömére korán befagy. A part egyik oldala nádas: ez a horgászok és a nyugalmat kedvelők világa. A főleg nyárfákból álló vegyes erdőben néhány tanya bújik meg. A dűlőutakon a tó körül is futható. A másik partszakasz beépített: több száz hétvégi ház és egy tucat különböző ifjúsági tábor található itt, kezdve a faházaktól a téliesíthető, modern épületekig. Itt kapott helyet az 500 főt befogadó kemping és az 50 fő részére kialakított városi vendégház. A part jellegzetes épületét, az egykor tanácsi, majd napjainkban önkormányzati üdülőt, az úgynevezett "Fekete villát" Fekete Adolf építette 1920-ban.

A harmincas években már élénk fürdőző élet folyt a parton, mivel nyaranként sok reumás ember gyógyult meg a meleg iszaptól. A hatvanas évek elején kezdett fellendülni az idegenforgalom, miután kiépült a villanyhálózat, önálló víztorony létesült, gombamódra épültek a hétvégi nyaralóházak. Ma mintegy 12 holdas strandterület, játszótér, partmenti sétány, modern vendéglátóegységek, és szilárd burkolattal kialakított parkolók várják a turistákat. A tó mellett feltárt termálvíz hasznosítása a közeljövő feladata. Gyógyszálló és üdülőcentrum megépítésével tovább növekedhet az idelátogatók száma.

Az üdülőszezonban tartott színes rendezvényeket - országos motoros találkozó, bor- és sörfesztivál - több tízezren látogatják, de itt tartják a Szüreti Fesztivál néhány programját is. A rendezvényeken országosan ismert sztárok, művészek, zenészek szórakoztatják a közönséget, illetve játékos vetélkedők, látványos show műsorok gondoskodnak a kikapcsolódásról.

A Vadkerti-tónál számos nyaralóház, vendégház, ifjúsági szálláshely és tábor áll a vendégek rendelkezésre. Több család adja ki nyaralóját, de a Reálingatlan ingatlanközvetítő iroda ajánlatai között is színvonalas nyaralóházak találhatók. A Budahold Kft. apartmanjait leginkább családok szokták igénybe venni, a faházas ifjúsági szálláshelye pedig a tavaszi és nyári osztálykirándulásokhoz ideális, mint ahogy az önkormányzati üdülő vendégháza is megfelelő lehet ifjúsági szálláshelyként. A Harmónia Üdülő közvetlenül a Vadkerti tó partján található, ideális helyszínül szolgálva a pihenni és fürödni vágyóknak. Az apartman faházak 6 személyesek, melyek egyenként 3 db 2 ágyas szobából, zuhanyzó/WC-ből és konyhából (nincs felszerelve) állnak.

Szálláshelyek
Anna Vendéglő és Panzió
CÍM
6230 Soltvadkert, Büdöstói út 56.
TEL.SZÁM
(+36) 78/480-655
FAX
(+36) 78/480-655
E-MAIL
puskasa1em@t-online.hu
WEBLAP
https://www.facebook.com/anna.vendeglo
FÉRŐHELYEK
20 fő / 8 szoba
További információk
Leírás Árak Képek
A Vendéglő hét minden napján 12.00-22.00-ig várja vendégeit.
A Panzióban 8 szoba található (1 db négyágyas, 1 db háromágyas, és 6 db kétágyas), melyek egész évben használhatók.
 A Panzió a város szélén helyezkedik el, a Vadkerti-tóra vezető út mentén. Hangulatos terasza, és fajátékokkal teli udvara az egész család számára vonzó lehet.
Különleges ízekkel várják az étterembe betérőket.
A Vendéglő hét minden napján 12.00-22.00-ig várja vendégeit.
A Panzióban 8 szoba található (1 db négyágyas, 1 db háromágyas, és 6 db kétágyas), melyek egész évben használhatók.
 A Panzió a város szélén helyezkedik el, a Vadkerti-tóra vezető út mentén. Hangulatos terasza, és fajátékokkal teli udvara az egész család számára vonzó lehet.
Különleges ízekkel várják az étterembe betérőket.
Képek
Bezárás
Budahold Üdülőház
CÍM
6230 Soltvadkert, Rózsa utca 10.
TEL.SZÁM
(+36) 1/203-6072
FAX
(+36) 1/205-3901
E-MAIL
iroda@budahold.hu
WEBLAP
www.budahold.hu
FÉRŐHELYEK
32 fő / 15 szoba
Harmónia Turistaszálló
CÍM
6230 Soltvadkert, Tavirózsa u. 6.
TEL.SZÁM
(+36) 78/480-373
FAX
(+36) 78/480-373
E-MAIL
info@pannonfitt.hu
WEBLAP
www.pannonfitt.hu
FÉRŐHELYEK
72 fő / 12 faház
További információk
Leírás Árak Képek
Társaságunk Soltvadkerten, közvetlenül a Vadkerti-tó partján, a Harmónia Turistaszállót ajánlja a figyelmébe. Ez cégünk rekreációs és továbbképzési központja, de családok, iskolák, baráti társaságok kedvelt pihenőhelye is. A csodálatos parkosított környezet, a szolid árak teszik vonzóvá üdülőnket. 


Ajánlatunk:
- ágyneműt biztosítunk
- hat férőhelyes különálló házak
- vezeték nélküli internet használat
- 72 alap férőhelyes közösségi helység
- 72 alap férőhely, pótágyazási lehetőség
- homokozó, lengőteke, ping-pong asztal, hinta
· tűzrakó hely, bográcsozás, szalonnasütés adottságai
· saját stég, csónak használat, engedélyhez kötött horgászási lehetőség
· zuhanyzós fürdőszobák és rezsóval, hűtőszekrénnyel ellátott, de edényt és evőeszközt nem biztosító konyhák.

A közelben több étterem és homokos partú strand várja a pihenni vágyókat.
Kedvelt kirándulóhelyek: Bugac, Kecskemét, Ópusztaszer.
Termálfürdők a közelben: Kiskunmajsán, Kiskunhalason, Kiskőrösön.
Társaságunk Soltvadkerten, közvetlenül a Vadkerti-tó partján, a Harmónia Turistaszállót ajánlja a figyelmébe. Ez cégünk rekreációs és továbbképzési központja, de családok, iskolák, baráti társaságok kedvelt pihenőhelye is. A csodálatos parkosított környezet, a szolid árak teszik vonzóvá üdülőnket. 


Ajánlatunk:
- ágyneműt biztosítunk
- hat férőhelyes különálló házak
- vezeték nélküli internet használat
- 72 alap férőhelyes közösségi helység
- 72 alap férőhely, pótágyazási lehetőség
- homokozó, lengőteke, ping-pong asztal, hinta
· tűzrakó hely, bográcsozás, szalonnasütés adottságai
· saját stég, csónak használat, engedélyhez kötött horgászási lehetőség
· zuhanyzós fürdőszobák és rezsóval, hűtőszekrénnyel ellátott, de edényt és evőeszközt nem biztosító konyhák.

A közelben több étterem és homokos partú strand várja a pihenni vágyókat.
Kedvelt kirándulóhelyek: Bugac, Kecskemét, Ópusztaszer.
Termálfürdők a közelben: Kiskunmajsán, Kiskunhalason, Kiskőrösön.
Képek
Bezárás
Mlinkó Üdülő (Vadkerti-tó)
CÍM
6230 Soltvadkert, Pipacs u. 8.
TEL.SZÁM
(+36) 30/228-3166
E-MAIL
mlinkojanos@yahoo.com
FÉRŐHELYEK
6+1 fő / 3 szoba
További információk
Leírás Árak Képek
Családi nyaraló a Soltvadkerti tónál a Pipacs utca 8. szám alatt. 
A parthoz mindössze 150 m-re található. Az üdülő mosogatógép és egyéb háztartási géppel van felszerelve 6+1 fő részére. Az udvaron sütés, főzési lehetőség biztosított egy nagy nyitott terasszal, füves résszel.


Földszinten: egy tágas társalgó, konyha (főzési lehetőséggel), WC.
Emeleten: 3 szoba (mindegyik 2 fő számára), fürdőszoba és WC


Lehetőségek: 
- a parton bisztrók, falatozók
- fürdés a tóban + vízibicikli
- erdei séta (50m-re ABC)

Családi nyaraló a Soltvadkerti tónál a Pipacs utca 8. szám alatt. 
A parthoz mindössze 150 m-re található. Az üdülő mosogatógép és egyéb háztartási géppel van felszerelve 6+1 fő részére. Az udvaron sütés, főzési lehetőség biztosított egy nagy nyitott terasszal, füves résszel.


Földszinten: egy tágas társalgó, konyha (főzési lehetőséggel), WC.
Emeleten: 3 szoba (mindegyik 2 fő számára), fürdőszoba és WC


Lehetőségek: 
- a parton bisztrók, falatozók
- fürdés a tóban + vízibicikli
- erdei séta (50m-re ABC)

17.000.- / éj / ház + idegenforgalmi adó
Képek
Bezárás
Soltvadkerti Tókemping és Üdülőházak
CÍM
6230 Soltvadkert, Tavirózsa u.
TEL.SZÁM
(+36) 78/480-350 v. 78/581-845
FAX
(+36) 78/581-845
E-MAIL
vadkertkomszolg@anet.hu
WEBLAP
www.soltvadkert.hu
FÉRŐHELYEK
300 fő
További információk
Leírás Árak Képek
Vadkerti-tó, azaz Büdös-tó
 
Igen, inkább az utóbbi néven ismerik a környékbeliek, és mindazok, akik szeretnek ide járni. Gyerekkorunk szikes tavát már az 1780-as években készült katonai térképen is megtaláljuk, és noha az évszázadok alatt néha kiszáradt az aszályosabb esztendőkben, a fürdő- és horgászhely jelenleg szebb és gondozottabb, mint valaha.

A hetvenhektárnyi, fürdésre kiválóan alkalmas tóhoz part menti sekély vize miatt sokan járnak ide kisgyerekekkel, de az úszók is kedvelik, hiszen nem kell messzire begyalogolniuk, amíg mély vizet találnak. Ennek kezdetét egyébként gondosan kihelyezett bóják jelzik, a fürdőzők biztonságát szakképzett vízi mentő felügyeli.

A part egyik oldala nádas: ez a horgászok és a nyugalmat kedvelők világa. A főleg nyárfákból álló vegyes erdőben néhány tanya bújik meg - ez a jellemző külterületi településforma itt. A dűlőutakon a tó körül is futható: egyeseknek fél órán belül is sikerül! A másik partszakasz beépített: több száz hétvégi ház és egy tucat különböző ifjúsági tábor található itt, kedve a faházaktól a télisíthető, modern épületekig.
Itt kapott helyet az 500 főt befogadó kemping és az 50 fő részére kialakított városi vendégház. (Tel: 78/ 480-350, 78/581-840)

A tópart infrastruktúrája és ellátottsága jó. Élelmiszerbolt, büfék, sörkertek, ajándék- és játékbolt, valamint étterem várja a vendégeket a szezonban.  A fürdőzők és a gyerekek szórakoztatására több vízibicikli-kölcsönző, trambulin, teniszpálya, futballozásra alkalmas tér, vidámpark, mini golf pálya és óriáscsúszda áll rendelkezésre.
Ivóvízvételi lehetőség, zuhanyzók, két WC-blokk mosdóval, öltöző kabinok és nyilvános telefon ugyancsak található a parton. A téli időszakban a tó vize befagy, és ez több hónapon át ingyenes korcsolyapályát jelent a helyi és környékbeli lakosságnak. A helyi jégkorong baráti kör még ehhez a játékhoz is megteremti a feltételeket, amikor a fiatalok többórás munkával letakarítják a jeget ahhoz, hogy aztán hódolhassanak eme kedvtelésüknek.
 
A Büdös-tó partján évente több rendezvényt is tartanak. Ezek a következők:
            Május: hétvégi motoros találkozó több száz motorossal, rock koncertekkel a kemping terültén, utcai felvonulással.
            Július első vasárnapja: borfesztivál helyi borok kóstolójával, szabadtéri színpadi műsorokkal.
            Július utolsó hétvégéje: sörfesztivál szabadtéri színpadi műsorokkal, éjszakai élőzenés (rock)bulival.
            Augusztus 20.: műsoros délután, este tűzijáték.
 
Emellett számos egyesület és intézmény rendez találkozókat és versenyeket a Vadkerti tó partján ill. környékén.
Strand belépő: Felnőtt 600, -Ft
 
                      Gyerek 300, -Ft 
 
Vadkerti-tó, azaz Büdös-tó
 
Igen, inkább az utóbbi néven ismerik a környékbeliek, és mindazok, akik szeretnek ide járni. Gyerekkorunk szikes tavát már az 1780-as években készült katonai térképen is megtaláljuk, és noha az évszázadok alatt néha kiszáradt az aszályosabb esztendőkben, a fürdő- és horgászhely jelenleg szebb és gondozottabb, mint valaha.

A hetvenhektárnyi, fürdésre kiválóan alkalmas tóhoz part menti sekély vize miatt sokan járnak ide kisgyerekekkel, de az úszók is kedvelik, hiszen nem kell messzire begyalogolniuk, amíg mély vizet találnak. Ennek kezdetét egyébként gondosan kihelyezett bóják jelzik, a fürdőzők biztonságát szakképzett vízi mentő felügyeli.

A part egyik oldala nádas: ez a horgászok és a nyugalmat kedvelők világa. A főleg nyárfákból álló vegyes erdőben néhány tanya bújik meg - ez a jellemző külterületi településforma itt. A dűlőutakon a tó körül is futható: egyeseknek fél órán belül is sikerül! A másik partszakasz beépített: több száz hétvégi ház és egy tucat különböző ifjúsági tábor található itt, kedve a faházaktól a télisíthető, modern épületekig.
Itt kapott helyet az 500 főt befogadó kemping és az 50 fő részére kialakított városi vendégház. (Tel: 78/ 480-350, 78/581-840)

A tópart infrastruktúrája és ellátottsága jó. Élelmiszerbolt, büfék, sörkertek, ajándék- és játékbolt, valamint étterem várja a vendégeket a szezonban.  A fürdőzők és a gyerekek szórakoztatására több vízibicikli-kölcsönző, trambulin, teniszpálya, futballozásra alkalmas tér, vidámpark, mini golf pálya és óriáscsúszda áll rendelkezésre.
Ivóvízvételi lehetőség, zuhanyzók, két WC-blokk mosdóval, öltöző kabinok és nyilvános telefon ugyancsak található a parton. A téli időszakban a tó vize befagy, és ez több hónapon át ingyenes korcsolyapályát jelent a helyi és környékbeli lakosságnak. A helyi jégkorong baráti kör még ehhez a játékhoz is megteremti a feltételeket, amikor a fiatalok többórás munkával letakarítják a jeget ahhoz, hogy aztán hódolhassanak eme kedvtelésüknek.
 
A Büdös-tó partján évente több rendezvényt is tartanak. Ezek a következők:
            Május: hétvégi motoros találkozó több száz motorossal, rock koncertekkel a kemping terültén, utcai felvonulással.
            Július első vasárnapja: borfesztivál helyi borok kóstolójával, szabadtéri színpadi műsorokkal.
            Július utolsó hétvégéje: sörfesztivál szabadtéri színpadi műsorokkal, éjszakai élőzenés (rock)bulival.
            Augusztus 20.: műsoros délután, este tűzijáték.
 
Emellett számos egyesület és intézmény rendez találkozókat és versenyeket a Vadkerti tó partján ill. környékén.
Strand belépő: Felnőtt 600, -Ft
 
                      Gyerek 300, -Ft 
 
2013. ÉVI 
HELYFOGLALÁSI DÍJAK
 
Üdülőház helyfoglalási díj
                        2 ágyas szoba 8.000 Ft/éj
                        3 ágyas szoba 10.000 Ft/éj
                        4 ágyas szoba 12.000 Ft/éj  
Üdülőtábor
                        2 ágyas faház 4.000 Ft/éj
                        4 ágyas faház 7.000 Ft/éj.
                        8 ágyas (emeletes ágyak) 10.000 Ft/éj.
A szobák elfoglalása délután 14,00-tól, elhagyása délelőtt 10,00-ig.
 
Kemping - Helyfoglalási díj 
                        2 sz. túrasátor 400 Ft/éj
                        3 sz. sátor v. nagyobb 600 Ft/éj
                        Sátras utánfutó 600 Ft/éj
                        Lakókocsi, lakóautó 1.200 Ft/éj
                        Motorkerékpár 200 Ft/éj
                        Gépkocsi 400 Ft/éj
                        Mikrobusz 500 Ft/éj
 
Szállásdíj
                        Felnőtt 700 Ft/éj
                        Gyermek (14 éves korig) 500 Ft/éj
                        Diák, nyugdíjas (igazolvány felmutatásával) 500 Ft/éj
                        Kutya 600 Ft/éj
                        Áramhasználat 600 Ft/éj
                        Hűtőfiók bérlése 400 Ft/nap
A feltüntetett árak az ÁFA-t tartalmazzák! 

Idegenforgalmi adó (18-70 éves korig) 200,-Ft/fő/nap 
 
Képek
Bezárás
Somogyi Üdülő (Vadkerti-tó)
CÍM
6230 Soltvadkert, Pipacs u. 7.
TEL.SZÁM
(+36) 30/5-909-908
E-MAIL
somogyikoros@gmail.com
FÉRŐHELYEK
6-7 fő / 3 szoba
További információk
Leírás Árak Képek
A Somogyi nyaraló a soltvadkerti tónál (Pipacs u. 7), közel a parthoz zárt udvarban található. A nyaraló klímával, mosogatógéppel, riasztóval és egyéb háztartási gépekkel jól felszerelt. Hat fő részére luxus színvonalú, komfortos elhelyezést biztosít (szükség esetén egy négytagú + egy háromtagú család részére, hat fő felett gyermekeknek ingyen). Földszinten: - hatalmas terasz, udvar - háló (két fő elhelyezésére) - társalgó étkezővel - főzőfülke főzési lehetőséggel - fürdőszoba - WC Emeleten: - loggia - két háló (két + két fő elhelyezésére) - társalgó - fürdőszoba, WC Lehetőségek: - Néhány percre közepes árfekvésű bisztrók, éttermek - fürdés a tóban, - erdei séta - 10 kilométerre termálfürdő, fedett is - Kiskőrös és környéke nevezetességei - Petőfi szülőház és Emlékmúzeum - országban egyedülálló Közúti Szakgyűjtemény - Tájház - Bormúzeum - Hadtörténeti Múzeum Kecel - Tájvédelmi Nemzeti Park kb. 22 km-re - Kalocsa és nevezetességei kb. 30 perc - Ópusztaszer kb. 40 perc
Nyitvatartás: 05.01-10.01.
A Somogyi nyaraló a soltvadkerti tónál (Pipacs u. 7), közel a parthoz zárt udvarban található. A nyaraló klímával, mosogatógéppel, riasztóval és egyéb háztartási gépekkel jól felszerelt. Hat fő részére luxus színvonalú, komfortos elhelyezést biztosít (szükség esetén egy négytagú + egy háromtagú család részére, hat fő felett gyermekeknek ingyen). Földszinten: - hatalmas terasz, udvar - háló (két fő elhelyezésére) - társalgó étkezővel - főzőfülke főzési lehetőséggel - fürdőszoba - WC Emeleten: - loggia - két háló (két + két fő elhelyezésére) - társalgó - fürdőszoba, WC Lehetőségek: - Néhány percre közepes árfekvésű bisztrók, éttermek - fürdés a tóban, - erdei séta - 10 kilométerre termálfürdő, fedett is - Kiskőrös és környéke nevezetességei - Petőfi szülőház és Emlékmúzeum - országban egyedülálló Közúti Szakgyűjtemény - Tájház - Bormúzeum - Hadtörténeti Múzeum Kecel - Tájvédelmi Nemzeti Park kb. 22 km-re - Kalocsa és nevezetességei kb. 30 perc - Ópusztaszer kb. 40 perc
Nyitvatartás: 05.01-10.01.
2800 Ft / fő / éj-től + idegenforgalmi adó 
16.000 Ft / ház / éj + idegenforgalmi adó
Képek
Bezárás
Vadkerti Üdülőház
CÍM
6230 Soltvadkert, Orgona út 1.
TEL.SZÁM
(+36) 78/480-035, 78/581-845
FAX
(+36) 78/581-845
E-MAIL
vadkertkomszolg@anet.hu
WEBLAP
www.soltvadkert.hu
FÉRŐHELYEK
52 fő / 19 szoba
További információk
Leírás Árak Képek
A Soltvadkert melletti Vadkerti-tó partján, a kemping mellett szálláslehetőséget ajánl a Tókemping Üdülőházak. Egész évben nyitva tartó szálláshely, a sekély vizű tó nyáron valóságos tengerpart, télen könnyen befagyó korcsolyapálya.
A teljesen felszerelt strand melletti szálláson 19 szobában 52 fő számára nyújt pihenést.


A Soltvadkert melletti Vadkerti-tó partján, a kemping mellett szálláslehetőséget ajánl a Tókemping Üdülőházak. Egész évben nyitva tartó szálláshely, a sekély vizű tó nyáron valóságos tengerpart, télen könnyen befagyó korcsolyapálya.
A teljesen felszerelt strand melletti szálláson 19 szobában 52 fő számára nyújt pihenést.


2013. ÉVI 
HELYFOGLALÁSI DÍJAK

Üdülőház helyfoglalási díj
2 ágyas szoba 8.000 Ft/éj
3 ágyas szoba 10.000 Ft/éj
4 ágyas szoba 12.000 Ft/éj  
 
Üdülőtábor
2 ágyas faház 4.000 Ft/éj
4 ágyas faház 7.000 Ft/éj
8 ágyas (emeletes ágyak) 10.000 Ft/éj
A szobák elfoglalása délután 14,00-tól, elhagyása délelőtt 10,00-ig lehetséges.

Képek
Bezárás
Vendéglátóhelyek
Vendéglátóhelyek
Facebook oldalunk
Kiskőrös film