2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van

TABDI

község
Lakosság száma: 1.076 fő

Címer
A község címere pajzs alakú. A pajzs alsó részén aranysárga mezőben a tanyavilágból történt fejlődésre utaló nádfedeles épület került elhelyezésre, melynek felső vonalából a kiemelkedő szőlőtőke a község hagyományos szőlőkultúráját szimbolizálja. A pajzs alsó, illetve felső részén a természetvédelmi értékeket jelképezve a mocsaras égerlápra utaló, ezüst alapon elhelyezett kék hullámok, a felső vonalából kiemelkedő nádas, valamint a címer közepén, aranysárga dombon ezüst mezőben a község jellegzetes fája a kőris áll. A domb közepén a község elnevezése: „TABDI” felirat került elhelyezésre.

Leírás
A honfoglalás idején a mai Tabdi területe a környező más területekkel együtt Árpád fejedelem fiának, Zsoltnak (Solt) birtoka volt. A község neve már a régi oklevelekben felbukkan. Egy 1408-as okiratban a Kiskőrös környéki települések között Thabd néven bukkan fel, és ezen a néven említi egy 1488-as és egy 1504-es oklevél is. Ez a régi pár házas település a török dúlás alatt pusztulhatott el, miként Kiskőrös és Vadkert is. A lassan-lassan újra benépesülő pusztát a 19. század második feléig Tabdi a Wattay család tulajdona /a régi határköveken W betű látható/, majd Radvánszki, Okolcsányi és gróf Degenfeld osztoztak Tabdi, Csengőd és egyéb környékbeli pusztákon. 1890 táján parcellázták Tabdit. 1890. aug. 28-ra felépült az első tabdi iskola, amely /Kiskőröst kivéve/ a környék legrégibb iskolája. Ezt az iskolát sokáig "Tornyos iskolának" hívták.

1950. január 1-én lett Tabdi önálló község. A község megalakulása után megindult a fejlődés. Még 1950-ben vasúti megállót is kapott a falu. Tabdi község lakossága három nagy felekezethez tartozik. Római katolikus, evangélikus és baptista gyülekezet hívei gyakorolhatják vallásukat. A római katolikus templom 1957-60 között épült, az evangélikus imaházat 2005-ben szentelték fel.

1900-tól 1903-ig Dankó Pistának a hírek cigányprímásnak és zeneszerzőnek volt nyaralója Tabdi, Csengőd határában. A villát eladták, az olasz tulajdonos átalakíttatta és a Boróka tanyával együtt a turizmus szolgálatába állította. A felújított Dankó-villa a község központjától másfél kilométerre várja az idelátogató turistákat. A község déli részén húzódik a Kiskőrösi Turjános Természetvédelmi Terület Európában egyedülálló növényzetével. A falu igazi kis gyöngyszeme a Pék-tó, amelyen 26 éve szorgos gazdaként működik a Szőlőskert Horgászegyesület.

Szálláshelyek
Dankó-Villa és Hegedűs Tanya
CÍM
6224 Tabdi, Bucka 35.
TEL.SZÁM
(+36) 30/262-0451
FÉRŐHELYEK
16 fő / 6 szoba
További információk
Leírás Árak Képek
1900-tól 1903-ig Dankó Pistának a hírek cigányprímásnak és zeneszerzőnek volt nyaralója Tabdi, Csengőd határában. A felújított Dankó-villa a község központjától másfél kilométerre ma is áll és várja az idelátogató turistákat.
1900-tól 1903-ig Dankó Pistának a hírek cigányprímásnak és zeneszerzőnek volt nyaralója Tabdi, Csengőd határában. A felújított Dankó-villa a község központjától másfél kilométerre ma is áll és várja az idelátogató turistákat.
25-45 Euro / fő / éj
Képek
Bezárás
Facebook oldalunk
Kiskőrös film