2023. január 29. Vasárnap - Adél napja van
VADKERTI-TÓ

Vadkerti-tó, azaz Büdös-tó

Igen, inkább az utóbbi néven ismerik a környékbeliek, és mindazok, akik szeretnek ide járni. Gyerekkorunk szikes tavát már az 1780-as években készült katonai térképen is megtaláljuk, és noha az évszázadok alatt néha kiszáradt az aszályosabb esztendőkben, a fürdő- és horgászhely jelenleg szebb és gondozottabb, mint valaha. A hetvenhektárnyi, fürdésre kiválóan alkalmas tóhoz part menti sekély vize miatt sokan járnak ide kisgyerekekkel, de az úszók is kedvelik, hiszen nem kell messzire begyalogolniuk, amíg mély vizet találnak.

A part egyik oldala nádas: ez a horgászok és a nyugalmat kedvelők világa. A főleg nyárfákból álló vegyes erdőben néhány tanya bújik meg - ez a jellemző külterületi településforma itt. A dűlőutakon a tó körül is futható: egyeseknek fél órán belül is sikerül! A másik partszakasz beépített: több száz hétvégi ház és egy tucat különböző ifjúsági tábor található itt, kedve a faházaktól a téliesíthető, modern épületekig. Itt kapott helyet az 500 főt befogadó kemping és az 50 fő részére kialakított városi vendégház.

A fürdőzők és a gyerekek szórakoztatására több vízibiciklikölcsönző, trambulin, teniszpálya, futballozásra alkalmas tér, vidámpark, minigolf pálya és óriáscsúszda áll rendelkezésre.

A téli időszakban a tó vize befagy, és ez több hónapon át ingyenes korcsolyapályát jelent a helyi és környékbeli lakosságnak. A helyi jégkorong baráti kör még ehhez a játékhoz is megteremti a feltételeket, amikor a fiatalok többórás munkával letakarítják a jeget ahhoz, hogy aztán hódolhassanak eme kedvtelésüknek.

A Büdös-tó partján évente több rendezvényt is tartanak. Ezek a következők:

Május: hétvégi motorostalálkozó több száz motorossal, rockkoncertekkel a kemping terültén, utcai felvonulással.
Július első vasárnapja: borfesztivál helyi borok kóstolójával, szabadtéri színpadi műsorokkal.
Július utolsó hétvégéje: sörfesztivál szabadtéri színpadi műsorokkal, éjszakai élőzenés (rock)bulival.
Augusztus 20.: műsoros délután, este tűzijáték.
Emellett számos egyesület és intézmény rendez találkozókat és versenyeket a Vadkerti tó partján ill. környékén.

Strand belépő 2013-ban: Felnőtt 600 Ft, Gyerek 300 Ft

Facebook oldalunk
Kiskőrös film