2022. szeptember 29. Csütörtök - Mihály napja van
TANÖSVÉNYEK

Felső Kiskunsági tavak - Cankó tanösvény

A kiskunsági szikes tavak vidéke Szabadszállás és Fülöpszállás között található. Egyetlen tartózkodási pont melyet a turistacsoportok igénybe vehetnek az 52-es főút mellett található. Az úttól kb 600 m távoldságra áll a Borda-tanya, a Cankó tanösvény kiinduló helye. Ide leginkább gyalog érdemes besétálni, mivel a bevezető út keskeny, esős időben sokszor nehezen járható. A tanösvény bejárását ismertető füzet segíti, melyet a Természet Házában szerezhetnek be a látogatók. Parkolási lehetőség az 52-es út melletti Kígyósi-csárdánál van.

A Kelemen-szék mentén haladó 1,5 km hosszú tanösvény a szikes tavak kialakulását, élővilágát mutatja be. A tanösvényhez kilátótorony és egy leskunyhó kapcsolódik. A 300 ha nagyságú, európai jelentőségű Kelemen?széknél mintegy hetven fészkelő madárfaj fordul elő. Madárvonuláskor pihenő és táplálkozó helyet keresve pedig több ezres tömegben lepik el a környéket a vonuló vízi szárnyasok.
Az 53- as úttól délre találjuk hazánk egyik legszebb szikes pusztáját Miklapusztát.

A tanösvényen végighaladva a szikes tavak különleges növény- és állatvilágával, sajátos életközösségével ismerkedhetünk meg.
Költési időben (áprilistól június közepéig) csak engedéllyel látogatható!

Hossza: 1000 m
Megközelítés: az 52 számú főúton, Fülöpszállás közelében. Parkolni a Kígyósi Csárdánál, vagy a Borda tanyánál lehet. EOV koordináták: x 659509 y 161903
Nyelve: magyar
Az útvonal jelzése: nyíl
Bejárható: egész évben, gyalogosan

Állomások:

1. Borda tanya
2. A szikes tavak kialakulása
3. Élet a nádasban
4. A szikes vizek állatvilága
5. A csatorna
6. A sirálysziget
7. A növényzet
8. Gémek
9. A szikesek madárvilága


További információk:
Kiskunsági Nemzeti Park - Cankó tanösvény

Facebook oldalunk
Kiskőrös film