2022. szeptember 29. Csütörtök - Mihály napja van
TANÖSVÉNYEK

Izsáki Kolon-tó - Aqua Colun és Poszáta tanösvény

A madárvilág iránt érdeklődőknek nyújt élményt az Izsák határában elterülő Kolon-tó.

A terület bejárására az Izsákot Soltszentimrével összekötő 12 km hosszú, sárga sáv jelzésű túraútvonalat és a hozzá kapcsolódó tanösvényeket ajánljuk. Az Kolon-tó, mint Duna-Tisza köze a legjelentősebb vizes élőhelye mint nádas mocsarak, fűzlápok, zsombékosok hazája ideális költő helye sok hazánkban előforduló gémfajnak.

Az Aqua Colun és a Poszáta tanösvények, valamint az ezekhez kapcsolódó kilátók, megfigyelőhelyek lehetőséget adnak a tó élővilágának alaposabb megismerésére. Mindkét tanösvény a sárga sáv jelzésű túraúton érhető el. A Kolon-tónál működő Madárvárta (www.kolon-to.com) a kiskunsági ornitológiai kutatások bázishelye. A területen programszerűen folyik a nádi énekesmadarak és vízimadarak vonulás-kutatása. A nemzeti park a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesülettel közösen madármegfigyelő és gyűrűző táborokat valamint madármegfigyelő programokat szervez, melyekre előzetes időpont-egyeztetés alapján lehet jelentkezni.

A közeli Soltszentimre páratlan látványossága egy XIV. századi erődített templommaradvány, a Csonkatorony. A puszta közepén álló építmény mellett húzódó kanális, egykor a templomhoz tartozó vizesárok része lehetett. A sárga sáv jelzésű túristaút szintén érinti ezt a látványosságot is.

Információ: Izsák Polgármesteri Hivatal, 6070 Szabadság tér 1. Tel.:76/374-144; www.kolon-to.com

EOV koordináták: x 672212 y 162865


AQUA COLUN TANÖSVÉNY

Az Aqua Colun tanösvény ismerteti a Kolon-tó jelenlegi állapotát és bemutatja a nagy kiterjedésű nádas-mocsár gazdag élővilágát.

Hossza: 3480 méter

Nyelve: magyar, angol

Megközelítés: a Kolon-tó Kecskeméttől 27 km-re délnyugatra fekszik, és több irányból is megközelíthető. Legkönnyebben az 52 számú főútról Izsák felé letérve érhető el, továbbá vonattal a Kecskemét-Fülöpszállás vonalon. A tanösvény Izsákon a sportpályánál indul, majd a nádas szélén halad tovább a kilátóig.
Bejárható: egész évben, gyalogosan

Állomások:

1. A tó feltöltődése
2. A nádas
3. Partmenti zonáció
4. Vízi élőlények
5. Madárvilág


POSZÁTA TANÖSVÉNY

A tanösvény a nádas élővilágáról, valamint a nádgazdálkodás szerepéről, hagyományairól ad információt.
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható!

Hossza: 2000 méter

Nyelve: magyar

Megközelítés: az izsáki vasútállomástól kb. hat kilométerre, sárga sáv jelzésű úton végighaladva érhetjük el a Kolon-tavi Madárvártát. A vártához közeli B. Bognár tanyánál található a tanösvény első állomása.

EOV koordináták: x 671638 y 158109
Bejárható: egész évben, gyalogosan

Állomások:

1. B. Bognár tanya
2. Madárvárta
3. Nádgazdálkodás régen és ma
4. Madárlesen
5. Odúbemutató
6. Mozgás a nádas felett
7. Telepített erdők
8. Vizek parányai


További információk:
Kiskunsági Nemzeti Park - Aqua Colun és Poszáta tanösvény

Facebook oldalunk
Kiskőrös film