2022. szeptember 29. Csütörtök - Mihály napja van
TANÖSVÉNYEK

Felső Kiskunsági puszta - Réce tanösvény

A Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb szikes területe Kunszentmiklós mellett található. Ha valaki ezt a területet kívánja meglátogatni, akkor a Kunszentmiklósról utazzon Kiskunlacháza irányába.

EOV koordináták: x 654816 y 197133

A kisforgalmú aszfaltút a terület nyugati határát képezi és innen nagyobb összefüggő szikes puszta látható. Főleg a tavaszi és kora nyári időszakban az úthoz közel eső vizes laposokban nagyon sok madár figyelhető meg. Aki több időt kíván itt eltölteni, annak az Apaj község közelében levő Réce tanösvény végigjárását javasoljuk.
A tanösvény az Apajról keleti irányba leágazó Kunpeszér - Bugyi felé haladó közforgalmú műúton érhető el. A tanösvény kiinduló pontját egy nagyobb tájékoztató tábla jelzi, ahol az út szélén parkolni is lehet.
Madárvonulási időszakokban kifejezetten sok madarat látni. A tanösvény a halastavakból létrehozott vizes élőhely mentén halad. Az 1 km hosszú utat végigjárva tanulmányozhatjuk a sziki és nádi fészkelő közösség tagjait is. Az ösvény két végén lévő megfigyelőtornyokból, pedig kitűnő rálátás nyílik a pusztára.
A puszta állatvilágának kiemelkedő értéke a nagy testű pusztai madár, a túzok, amelynek legnagyobb hazai állománya él itt. A szikes gyepeken az ősi magyar háziállatfajták külterjes tartása ma is jellemző. Apaj közelében tartják az Alföld egyik legnagyobb szürke marha állományát, amit szintén láthatnak ide a látogatók.
A terület északi részén levő mesterséges vízállások és csatornák szintén gazdag madárvilággal rendelkeznek.

További látnivaló még a Kunszentmiklóson található az 1820-as években, klasszicista stílusban épült un. Virágh-Kúria (Kossuth u. 1./b Tel.: 76/ 351-271) Az épületében a természetrajzi kiállítás mellett, a kiskunsági népélet tárgyi és szellemi értékei láthatók.

A Réce tanösvény az Apaji halastó és a környező szikes puszták gazdag élővilágát mutatja be.

Megközelítése: Apajról a Kunpeszér-Bugyi összekötő úton.
Hossza: 1100 m
Az útvonal jelzése: fehér nyíl
Bejárható: egész évben, gyalogosan

Állomások:

1. Apaji halastavak (vizes élőhely rekonstrukció)
2. Madárélet a tavon
3. A nádasok madárvilága
4. A töltés mentén haladva
5. Puszták világa

További információk:
Kiskunsági Nemzeti Park - Réce tanösvény

Facebook oldalunk
Kiskőrös film